Dům jako vystřižený z hororových filmů bude zřejmě děsit Vyškovany ještě hodně dlouho. Odstranit zbořeniště po velkoskladu firmy K.R.A.B. poblíž vyškovského vlakového nádraží je jako začarovaný kruh.

Kauzu dostala na starosti právnička Drážního úřadu v Praze Gabriela Štalmachová. Podle ní prý všechna jednání končí na penězích. „Stát nám odmítnul pomoc. Proto jsme se obrátili na pražský magistrát. Odtud nám případ také vrátili zpátky, že na to nemají peníze,“ povzdychla si Gabriela Štalmachová.

Problémem se zabývali pracovníci Drážního úřadu v Olomouci. Ti nejdřív chtěli demolici zaplatit penězi z exekučního řízení. V něm by majitel podniku, v současnosti ve výkonu trestu, přišel o svůj majetek. Ani to však podle Štalmachové není možné.

„Návrh jsme podali, ale bezúspěšně. Konkurz firmy skončil pro nedostatek majetku. Jde ale o bezpečnost obyvatel Vyškova. Mělo by zakročit město,“ naznačila právnička.

Vyškovská radnice však prý zasáhnout nemůže, protože nejde o pozemek města. „Dráhy mají svoje úředníky. Ti by měli navrhnout řešení. V jejich pravomoci je také nechat zbořeniště odstranit na náklady úřadu. Potom mohou peníze vymáhat,“ informovala mluvčí vyškovské radnice Dana Bednářová.

Drážní úřad zase prý nesmí zlikvidovat budovu, která nepatří drahám. „Majitel by také mohl třeba za deset let vyjít z vězení a požadovat náhradu škody za zboření domu bez jeho souhlasu,“ uvedla Markéta Krausová z tiskového oddělení Českých drah.