VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výlov: Ryb v Jandovce ubylo

VYŠKOV - Zájem byl jak o dravé štiky, tak i o kapříky. V porovnání s loňským rokem jich však rybáři vylovili méně.

22.10.2007
SDÍLEJ:

Výlov na JandovceFoto: DENÍK/Martina Vilímová

Sezona výlovů začala. Tu letošní vyškovští rybáři odstartovali v sobotu na Jandovce. Zdaleka ne všech osm tisíc kusů, které tam vysadili, teď vylovili ve svých sítích.

„Přišla totiž povodeň, takže ani nejsme schopní odhadnout, kolik ryb nám tam zůstalo. Ale můžu říct, že tak dvě třetiny to budou. Počítáme výlovek asi kolem pětadvaceti metráků,“ uvedl hospodář vyškovské organizace Moravského rybářského svazu Jiří Černý.

Na vině však nebyla jen povodeň. „Naneštěstí jsme dovezli jedny ryby, které mezi sebou měly zvláštního dravce jménem střevlička východní. Ta nám požrala velké množství potravy, protože se živí intenzivně vším možným a dokonce i napadá ryby. V průběhu zimy nám zase sežrali asi sto tisíc našich hlavních násad kormoráni v Marchanicích. Proto to tady není na takové úrovni, jak bychom chtěli,“ vysvětlil Černý.

Zároveň doplnil, že ve srovnání s loňským rokem letos rybáři v Jandovce vylovili o deset metráků ryb méně. Každý rok mají jiné požadavky také samotní zákazníci. Prozradil to člen vyškovské organizace Moravského rybářského svazu Jiří Vonderka, který měl v sobotu na starosti prodej vylovených ryb.

„Jeden rok chtějí malé, druhý rok zase velké. Teď například je největší zájem o kapry vážící kolem třech kil. Zajímavé je to, že štika, což je dravá ryba, byla pryč jako první. Zároveň se sumcem. Což jsem třeba vůbec nepředpokládal, naopak jsem myslel, že zůstanou,“ potvrdil Vonderka.

Asi tříkilového kapříka si domů v igelitce odvezla také Magdaléna Kotásková. I ta jako mnozí další totiž využila příležitosti výlovu Jandovky k tomu, aby zajistila hlavní součást tradičního vánočního jídla.

„Nikdy jsme tak dopředu kapra na Vánoce nekupovali, vždycky jsme ho donesli domů až pár dnů před Štědrým dnem. Plaval ve vaně a děti se na něj chodily dívat. Jenomže teď budeme mít plné ruce práce a tak budu vděčná za rybu naporcovanou v mrazáku. A navíc už ani nemáme vanu, ale jen sprchový kout,“ smála se zákaznice.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Rybáři na jihu Moravy vytahují sítě

22.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Dopravní nehoda, ilustrační foto.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Moji první krev potřebovala maminka, vzpomíná dárce už 135 litrů krve

Boskovice - Někdo sportuje, jiný sbírá známky, další zachraňuje životy. „Koníčků mám hodně, ale na všechny už nestačím. Na darování krve však mám sil dost,“ říká Oldřich Grulich z Boskovic.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Rekordní trénink kaskadérů v Brně: hoření holé kůže i pády z dvaceti metrů

Brno /VIDEO/ - Dva nové české rekordy padly o víkendu v Brně. O jejich překonání se postarali filmoví kaskadéři, kteří ve městě trénovali hoření na holé kůži a pády z výšky.

Loňský nedostatek medu? Letos bude ještě hůř. Kvůli trvajícímu suchu

Jižní Morava – Loni bylo medu málo, letos jej bude zřejmě ještě méně. Tak zní předpověď předsedy Českého svazu včelařů Hodonín Miroslava Smolíka. „Kolik kilogramů včelaři v regionu vyprodukovali, zatím nevíme. Bude to podobné jako loni, možná horší,“ poznamenal Smolík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení