VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S česnekem, kapustou i olivami. V Bučovicích hledali recept na nejlepší sekanou

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.

26.2.2017
SDÍLEJ:

Sál Katolického domu v Bučovicích provoněla sekaná. Lidé si pochutnali i na kapustové.Foto: VLP / Grycová Alena

Bučovické informační a kulturní středisko letos akci pořádá poprvé. Podle jeho pracovníka Josefa Brychty nebylo vůbec jednoduché zvolit, co se vlastně bude koštovat. „Nejdříve jsme uvažovali nad tlačenkou. Ale tu ne každý jí a její příprava také není nejjednodušší. Naopak sekaná se nám zdála jako ideální volba,“ vysvětluje Brychta.

Je však trochu zklamaný. Utkat se totiž dorazilo jen šest soutěžních týmů. „Původně jich bylo nahlášených víc, ale někteří ani nedali vědět, že nedorazí,“ krčí rameny.

Náladu si tím však nikdo kazit nenechá, návštěvníci chodí od stanoviště ke stanovišti, kde hledají tu nejchutnější sekanou. Košt je totiž soutěžní. „Po zaplacení padesátikorunového vstupného lidé dostanou tři žetony a ty můžou po ochutnání dát libovolným třem vzorkům. Na konci hlasy sečteme, sekaná s nejvyšším počtem vítězí,“ přibližuje Brychta.

Volba však není vůbec jednoduchá. V sále bučovického Katolického domu lidé najdou i speciality. „Každý sekanou připravuje trochu jinak, takže jsou všechny něčím zajímavé. Dorazila k nám třeba i nohavice s kapustou,“ informuje Brychta.

Špetka fantazie

Například tým dvou mladíků připravil hned několik úzkých nožek o různých chutích. „Na plakátu jsme viděli, že máme vyrobit sekanou z kila masa, ale další podmínky stanovené nebyly. Volali jsme na informační centrum a tam nám řekli, že vše je na nás a naší fantazii. Tak jsme ji trochu popustili. Někde lidé najdou ve středu olivu nebo proužek masa, jinde je na povrchu slanina, pepř, případně česnek,“ popisuje šestadvacetiletý Lukáš Joch z Újezdu u Brna.

Jak dodává jeho o rok mladší spolupracovník Martin Blažek, vše tvořili sami. „Jen s výrobou základu nám poradil otec,“ přiznává Blažek, pro kterého je vaření pro víc lidí premiérou. O recept na sekanou se dvojice nemá problém podělit. „Komu zachutná, může si od našeho stolu odnést vytištěný recept,“ ukazuje Joch.

To návštěvnice Eva Váchová ze Slavkova u Brna se drží hlavně klasiky. „Dělám sekanou ráda, nesmí v ní chybět majoránka, česnek a osmažená cibule. Trochu mě mrzí, že jsem vzorek nedonesla taky, přitom mám doma zrovna sekanou namíchanou. Trochu jsem zaspala,“ usmívá se Váchová.

Ochutnané už má téměř všechny vzorky. A tak už si našla i favorita. „Je jím vypečená sekaná Anny Šarmanové, která má i výbornou chuť. Už jsem jí i dala žeton,“ dodává Váchová, která se právě rozhodla, že příští rok se se svým receptem zúčastní také.

Autor: Alena Grycová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vyškov rychle vedl, ale v poháru jde dál Jihlava

Robert Gottwaldu Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
4

Půjčka na Devět křížů? Miliony byly pro drnovický klub, odmítá Gottwald obžalobu

Vyškov bude znovu Pod Parou. Do města míří tisíce punkerů

Vyškov /INFOGRAFIKA/ – Když si Vyškovan Marek Tlapák vzpomene na loňskou polovinu srpna, vybaví si nájezd tisíců punkerů do města. Muži i dívky s typickými číry už pravidelně míří na letiště v Marchanicích. I letos se tam bude konat Fest Pod Parou.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení