VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S česnekem, kapustou i olivami. V Bučovicích hledali recept na nejlepší sekanou

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.

26.2.2017
SDÍLEJ:

Sál Katolického domu v Bučovicích provoněla sekaná. Lidé si pochutnali i na kapustové.Foto: VLP / Grycová Alena

Bučovické informační a kulturní středisko letos akci pořádá poprvé. Podle jeho pracovníka Josefa Brychty nebylo vůbec jednoduché zvolit, co se vlastně bude koštovat. „Nejdříve jsme uvažovali nad tlačenkou. Ale tu ne každý jí a její příprava také není nejjednodušší. Naopak sekaná se nám zdála jako ideální volba,“ vysvětluje Brychta.

Je však trochu zklamaný. Utkat se totiž dorazilo jen šest soutěžních týmů. „Původně jich bylo nahlášených víc, ale někteří ani nedali vědět, že nedorazí,“ krčí rameny.

Náladu si tím však nikdo kazit nenechá, návštěvníci chodí od stanoviště ke stanovišti, kde hledají tu nejchutnější sekanou. Košt je totiž soutěžní. „Po zaplacení padesátikorunového vstupného lidé dostanou tři žetony a ty můžou po ochutnání dát libovolným třem vzorkům. Na konci hlasy sečteme, sekaná s nejvyšším počtem vítězí,“ přibližuje Brychta.

Volba však není vůbec jednoduchá. V sále bučovického Katolického domu lidé najdou i speciality. „Každý sekanou připravuje trochu jinak, takže jsou všechny něčím zajímavé. Dorazila k nám třeba i nohavice s kapustou,“ informuje Brychta.

Špetka fantazie

Například tým dvou mladíků připravil hned několik úzkých nožek o různých chutích. „Na plakátu jsme viděli, že máme vyrobit sekanou z kila masa, ale další podmínky stanovené nebyly. Volali jsme na informační centrum a tam nám řekli, že vše je na nás a naší fantazii. Tak jsme ji trochu popustili. Někde lidé najdou ve středu olivu nebo proužek masa, jinde je na povrchu slanina, pepř, případně česnek,“ popisuje šestadvacetiletý Lukáš Joch z Újezdu u Brna.

Jak dodává jeho o rok mladší spolupracovník Martin Blažek, vše tvořili sami. „Jen s výrobou základu nám poradil otec,“ přiznává Blažek, pro kterého je vaření pro víc lidí premiérou. O recept na sekanou se dvojice nemá problém podělit. „Komu zachutná, může si od našeho stolu odnést vytištěný recept,“ ukazuje Joch.

To návštěvnice Eva Váchová ze Slavkova u Brna se drží hlavně klasiky. „Dělám sekanou ráda, nesmí v ní chybět majoránka, česnek a osmažená cibule. Trochu mě mrzí, že jsem vzorek nedonesla taky, přitom mám doma zrovna sekanou namíchanou. Trochu jsem zaspala,“ usmívá se Váchová.

Ochutnané už má téměř všechny vzorky. A tak už si našla i favorita. „Je jím vypečená sekaná Anny Šarmanové, která má i výbornou chuť. Už jsem jí i dala žeton,“ dodává Váchová, která se právě rozhodla, že příští rok se se svým receptem zúčastní také.

Autor: Alena Grycová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Ilustrační foto.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Karanténa. Školu v Němčanech dezinfikovali kvůli žloutence

Němčany – Do Základní školy a Mateřské školy v Němčanech chodí osmdesát dětí. Část z nich v uplynulých dnech podstoupila přeočkování i testy. Na žloutenku typu A, která v Jihomoravském kraji řádí už řadu měsíců. „Nevíme, jak se k nám dostala. Patrně ji ale přinesl někdo z personálu," sdělila ředitelka školy Jana Doleželová.

Novorozená miminka Vyškovska 17. týdne 2017

Vyškov - Novorozená miminka na Vyškovsku. Redakce Vyškovského deníku Rovnost gratuluje jejich rodičům a přeje jim i jejich dětem mnoho štěstí.

Neznámá bílá látka znečistila biotop v Kroužku

Rousínov – Dvě jednotky profesionálních hasičů a chemická laboratoř. To vše vyrazilo v pátek v podvečer do terénu kvůli neznámé látce, která znečistila biotop rybníčku v místní části Rousínova Kroužku. Na místě hasiči nezaznamenali po půl šesté večer žádné uhynulé ryby ani živočichy. Hladina kyslíku ve vodě byla v normě. Neobsahovala ani stopy po hnojivech.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Flotila šesti lodí míří zpátky na hladinu přehrady. Brněnský dopravní podnik totiž v sobotu slavnostně zahájí letošní plavební sezónu. „Ceremoniál bude mít už tradiční scénář návštěvníkům se představí všichni kapitáni a potom vytáhnou vlajku na výpravně lodní dopravy. Doprovodí je originální znělka skladatele Jaromíra Hniličky," popsala sobotní dopoledne mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies