VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S česnekem, kapustou i olivami. V Bučovicích hledali recept na nejlepší sekanou

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.

26.2.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií

Sál Katolického domu v Bučovicích provoněla sekaná. Lidé si pochutnali i na kapustové.Foto: VLP / Grycová Alena

Bučovické informační a kulturní středisko letos akci pořádá poprvé. Podle jeho pracovníka Josefa Brychty nebylo vůbec jednoduché zvolit, co se vlastně bude koštovat. „Nejdříve jsme uvažovali nad tlačenkou. Ale tu ne každý jí a její příprava také není nejjednodušší. Naopak sekaná se nám zdála jako ideální volba,“ vysvětluje Brychta.

Je však trochu zklamaný. Utkat se totiž dorazilo jen šest soutěžních týmů. „Původně jich bylo nahlášených víc, ale někteří ani nedali vědět, že nedorazí,“ krčí rameny.

Náladu si tím však nikdo kazit nenechá, návštěvníci chodí od stanoviště ke stanovišti, kde hledají tu nejchutnější sekanou. Košt je totiž soutěžní. „Po zaplacení padesátikorunového vstupného lidé dostanou tři žetony a ty můžou po ochutnání dát libovolným třem vzorkům. Na konci hlasy sečteme, sekaná s nejvyšším počtem vítězí,“ přibližuje Brychta.

Volba však není vůbec jednoduchá. V sále bučovického Katolického domu lidé najdou i speciality. „Každý sekanou připravuje trochu jinak, takže jsou všechny něčím zajímavé. Dorazila k nám třeba i nohavice s kapustou,“ informuje Brychta.

Špetka fantazie

Například tým dvou mladíků připravil hned několik úzkých nožek o různých chutích. „Na plakátu jsme viděli, že máme vyrobit sekanou z kila masa, ale další podmínky stanovené nebyly. Volali jsme na informační centrum a tam nám řekli, že vše je na nás a naší fantazii. Tak jsme ji trochu popustili. Někde lidé najdou ve středu olivu nebo proužek masa, jinde je na povrchu slanina, pepř, případně česnek,“ popisuje šestadvacetiletý Lukáš Joch z Újezdu u Brna.

Jak dodává jeho o rok mladší spolupracovník Martin Blažek, vše tvořili sami. „Jen s výrobou základu nám poradil otec,“ přiznává Blažek, pro kterého je vaření pro víc lidí premiérou. O recept na sekanou se dvojice nemá problém podělit. „Komu zachutná, může si od našeho stolu odnést vytištěný recept,“ ukazuje Joch.

To návštěvnice Eva Váchová ze Slavkova u Brna se drží hlavně klasiky. „Dělám sekanou ráda, nesmí v ní chybět majoránka, česnek a osmažená cibule. Trochu mě mrzí, že jsem vzorek nedonesla taky, přitom mám doma zrovna sekanou namíchanou. Trochu jsem zaspala,“ usmívá se Váchová.

Ochutnané už má téměř všechny vzorky. A tak už si našla i favorita. „Je jím vypečená sekaná Anny Šarmanové, která má i výbornou chuť. Už jsem jí i dala žeton,“ dodává Váchová, která se právě rozhodla, že příští rok se se svým receptem zúčastní také.

Autor: Alena Grycová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vítání jara, příprava na Velikonoce, oslava Dne ptactva. To vše zažili v sobotu návštěvníci vyškovského zooparku.
15

Návštěvníky zoo potrápil krutihlav. A pletení pomlázky

Ve čtvrtém kole Top části extraligy ragbisté Vyškova porazili Slavii Praha vysoko 46:14.
11

Vyškovští ragbisté uhráli povinné body. Porazili Slavii

Před smrtí se baron Přepyský ukrýval třicet let. Vrazi ho rozsekali

Ivanovice na Hané – Miloval lov, psy a umění. U poddaných ale Jan Václav Přepyský z Rychemberka oblíbený nebyl. V kruté době využíval krutých prostředků a trestů k tomu, aby dosáhl výsledků, a tím i ekonomické prosperity zpočátku zadluženého ivanovického panství. Jeho střízlivá mysl ale časem ustoupila před iracionálním strachem z kletby. O svůj život se bál tolik, že strávil posledních třicet let v dobrovolném domácím vězení. Přesto ale zemřel násilnou smrtí a za okolností, které se historikům dodnes nedaří rozluštit.

Muž co bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, tak jsem raději skončil

Brno /ROZHOVOR/ - Výhrůžné zprávy, rozbité okno nebo zapálené auto. Podobná překvapení zpestřují od Nového roku život Brňana Víta Kalvody. Muže, který se až do letoška věnoval boji proti takzvaným finančním šmejdům, kteří své klienty díky poplatkům připravují o peníze. O problematice natočil i dokument. „Čekal jsem, že to bude studentský šuplíkový film," říká Kalvoda. Netušil, že dokument bude oblíbený a vzbudí pozornost kritizovaných firem.

VIDEO: Z Marsu zpět na Zem. Posádka přistála ve Vyškově

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Sto dva hodin neviděli denní světlo, v naprosté izolaci od života na planetě Zemi, pod neustálým dohledem všudypřítomných kamer dodržovali striktně denní harmonogramy, bojovali s pocitem hladu, výkyvy nálad a občasnou demotivací. Pět členů Expedice Mars vyrazilo v pondělí do vesmíru, aby si sáhli na dno a dostali ze sebe maximum. A to v uzavřeném prostoru pětadvaceti metrů čtverečních vyškovské hvězdárny. Všichni v pořádku „přistáli" v pátek.

OBRAZEM: Včelstva se vzájemně i vykrádají, prozrazuje muzejní výstava

Vyškov – Co všechno předchází tomu, než se na chleba namaže lahodný med? Co je dýmák a k čemu slouží? Jak dlouho existuje vyškovský včelařský spolek? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava Kam nám uletěly včely, která je aktuálně k vidění v Zámecké komoře Muzea Vyškovska.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies