„Podle novely zákona z roku 2012 musí sociální pracovníci od začátku roku 2015 postupovat podle přesně vypracované metodiky. Ta má zajistit standardizovaný postup. V nejrůznějších případech by tak mělo být předem jasné, jaká kritéria posuzujeme a jaká opatření na základě výsledku zvolíme," vysvětlila vedoucí slavkovského odboru sociálních věcí Šárka Morongová.

Daná metodika ale nebude pro všechny stejná. „Každý obvod si ji vytváří sám. Sociální situace se v jednotlivých lokalitách liší. To ale samozřejmě znamená spoustu práce navíc, kterou musíme stihnout do konce letošního prosince. Sociální odbor byl ale přetížený už teď, takže bychom to mohli jen obtížně stihnout," konstatovala vedoucí.

S úkolem jim má proto pomoci grant, který získali z Evropské unie. „Dostali jsme dva miliony a třiasedmdesát tisíc korun. Z těch bychom měli pokrýt veškeré náklady, které jsou s novou metodikou spojené," pochvalovala si.

Na odbor sociálních věcí tak mimo jiné přibude také posila. Ta bude jednak pracovat jako běžný sociální pracovník, ale bude mít také na starosti právě tvoření nové metodiky. „Současně tak splníme i další podmínku, kterou novelizace zákona zavedla. Tou je daný poměr mezi počtem dětí v obvodu a počtem pracovníků. Tím, že nás bude o jednoho víc, standard splníme," informovala Morongová.

Na využití grantu mají slavkovští sociální pracovníci čas do června příštího roku. „Vytvoření metodiky musíme stihnout do konce roku. S tím jsou spojené náklady na supervizora, nového pracovníka a podobně. Část peněz ale půjde také na vzdělávání a ty můžeme realizovat až v průběhu první poloviny příštího roku," doplnila vedoucí sociálního odboru.