Použijí ho na obnovu elektroinstalace. „V současné době chystáme podklady k její výměně a vypíšeme výběrové řízení na dodavatele. Obec se bude na akci podílet zhruba dvěma sty padesáti tisíci korun. Uskutečnit by se mohla v průběhu léta," uvedl brankovický starosta Vladimír Procházka.

700tisíc korun chtějí letos získat Brankovičtí na krajských dotacích. Mají v plánu pořídit vybavení jednotce sboru dobrovolných hasičů a také opravit zbrojnici. Pokud peníze nedostanou, zůstane pouze u plánů.

Budova, v níž dobrovolníci sídlí, nicméně potřebuje ještě zateplit a také nová vrata. S pracemi slíbili pomoci i členové sboru. „Uspořádáme brigády například při bourání, stavbě lešení a podobně. Díky naší pomoci by rekonstrukce mohla vyjít levněji," poznamenal starosta sboru brankovických dobrovolníků David Pěnica.

Co se pak týká vybavení pro jednotku, to chce vedení vesnice pořídit do konce letošního roku. Záležet ale bude na tom, jestli dosáhnou na krajské peníze a o jakou částku půjde. „Naše jednotka je jako jedna z devíti v kraji součástí systému, který bývá nasazovaný při mimořádných událostech, jako jsou například povodně. Z tohoto důvodu naši hasiči potřebují lepší vybavení. A to třeba vozík za auto, který využijí například k převozu stanů. Žádali jsme také o peníze na kalové čerpadlo, agregát a dva nové zásahové obleky," vyjmenoval Procházka.

Na vybavení by rádi získali dvě stě tisíc korun. „Na zateplení zbrojnice pak pět set tisíc. Pokud peníze nedostaneme, v rekonstrukci nebudeme pokračovat a nepořídíme ani vybavení," uzavřel starosta Brankovic.