Nadaný školák se v šesté třídě přihlásil do kroužku, kde žáci staví roboty z programovatelné stavebnice lego. „Ve volném čase se zabývám radiově řízenými modely a tohle mi přišlo zajímavé a určitým způsobem spjaté,“ přibližuje Staněk svou cestu k netradičnímu koníčku.

Zadarmo to ale není. Pokud by se někdo chtěl této moderní zálibě věnovat, musí počítat s tím, že si připlatí. „Jenom základní sestava stojí okolo patnácti až dvaceti tisíc korun,“ poukazuje mladík.

Jeho tým v Brně zápolil ve dvou disciplínách. Jeden z jejich modelů pohybovými senzory sledoval nakreslenou čáru a jel po ní. Druhý musel uchopit plyšového medvěda a dojet s ním do cíle. Vyhrál ten nejrychlejší. V první kategorii skončili čtyřiadvacátí z osmdesáti zúčastněných. V kategorii základních škol obsadili dvanácté místo. „Uspěli i v konkurenci devatenáctiletých studentů,“ hodnotí Staněk.

Ilustrační snímek.
O mladé strážníky zájem příliš není. Městské policie hledají lidi se zkušenostmi

V druhé disciplíně nepostoupili do semifinále. „Na obě jsme se připravovali v řádech hodin. Napřed jsme museli vymyslet konstrukci a mechanismus a potom model naprogramovat,“ popisuje Staněk.

Možnost, že by se oboru věnoval i v budoucnosti, nevylučuje. „Počítači se zabývám i ve volném čase, takže určitě budu uvažovat i o studiu podobného zaměření,“ říká Staněk.

PETR KOUDELKA