Hejtman Michal Hašek v pondělí svolal přímo do vesnice zástupce několika institucí. Ačkoliv zatím nevyhlásil stav nebezpečí, není vyloučené, že se tak v následujících dnech stane. „Vzhledem k mrazivému počasí by se svah neměl pohybovat. Pokud ale začne pršet a přijde obleva, dá se opět do pohybu a je pouze otázkou času, kdy se poldr zanese," upozornil na místě statik Martin Špička.

Aby kraj vyhlásil stav nebezpečí, je nejprve nutné po právní stránce rozebrat, jak se dá situace řešit. Zda například státní správa využila všechny možnosti, které jsou k dispozici.

Podle vážanského místostarosty Josefa Hloužka byly vyčerpané všechny právní varianty, jak jednat se společností SVS Delta Racing, která zeminu do areálu naváží. „Iniciovali jsme spoustu schůzek s majitelem i orgány státní správy, ovšem neúspěšně. Za vlastníka vždy jednají právníci a říkají to stejné. Situace se stále zhoršuje, chybí už jen velmi málo k zanesení polosuchého poldru, ke kterému hlína sahá," sdělil Hloužek.

Povodeň i zabíjela

Obyvatelé vesnice, jak připomněl, mají stále v paměti povodeň z roku 1990, která si vyžádala i jeden lidský život. Proto jsou přesvědčení, že by zanesení nádrže mělo pro obec fatální následky. „Je hrozné, že to došlo až do této fáze. Do areálu jezdí auta každý den. Bojím se, že nás to vytopí jako v minulosti. Nejhorší je, že s tím roky nikdo nic nedělal a majitel se nám jenom smál. Myslím, že právní stát by měl vypadat jinak," řekla na místě jedna z obyvatelek vesnice, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Co se týká zeminy, v areálu jí stále přibývá. „Krátce před jednáním jsme se tam byli podívat a nákladní auta ji zrovna navážela," řekl Hloužek.

Jednání zástupců kraje a dalších institucí kvůli hrozbě sesunutí svahu ve Vážanech nad Litavou.

Podle Haška jde o černou skládku. „Z rozhodnutí stavebního úřadu vyplývá, že sem bylo zakázané cokoliv vozit, což bohužel někdo nerespektuje. Nevylučuji, že když dojde ke zhoršení situace vlivem počasí, v příštích dnech vyhlásím stav nebezpečí," oznámil hejtman.

Jak na konci minulého týdne řekl Vyškovskému deníku Rovnost právní zástupce SVS Delta Racing Jan Pořízek, podnik se snaží zabránit tomu, aby zemina zanesla poldr. „Odtěžujeme ji ze sousedních pozemků a od nádrže tak, aby nedošlo k jejímu bezprostřednímu ohrožení. Navážení stavebního materiálu, ke kterému nyní dochází, je v souladu se zákonem," zdůraznil Pořízek.

Pokračují dál

Podle Hloužka ale auta hlínu naváží zpět nahoru na dráhu. „Ta se musí logicky opět sesunout dolů," poznamenal.

Problém má podle hejtmana dvě možná řešení. Buď v rámci krizového zákona, nebo standardně pomocí stavebního zákona o zabezpečovacím režimu. „Vše bude záležet na analýzách. Do pátku chci mít rozbor postupu všech správních úřadů. Budu jednat s ministerstvem vnitra a životního prostředí o tom, jak bude celá akce placená," zmínil Hašek s tím, že jasno o dalším postupu by mělo být do čtrnácti dnů. Podle Špičky se sanace svahu může vyšplhat řádově na desítky, respektive až sto milionů korun.

Motokrosová dráha začala ve Vážanech vznikat v roce 2008. Už tehdy proti ní místní protestovali a sepsali i petici. Ta však nepadla na úrodnou půdu. Kromě slavkovských úředníků, kteří už podniku udělili pokutu, se věcí několik let zabývá Česká inspekce životního prostředí. A to kvůli podezření z porušení zákona o odpadu. „Posuzujeme, zda je na pozemek navážená zemina, nebo odpad. Zatím případ šetříme, proto nemůžeme sdělit víc informací," přiblížil za inspekci Jindřich Mikeš.

Od poloviny loňského prosince věc řeší i vyškovští policisté. Podle mluvčí Alice Musilové je také vše zatím ve fázi prověřování a na konkrétní závěry a informace je příliš brzy. „Prověřujeme, zda se v místě nestal nějaký trestný čin proti životnímu prostředí," uvedla Musilová.