Právě kvůli té je ale čeká drobné omezení. „Ačkoli se cesty nebo trojúhelníkového středu náměstí zásahy netýkají, organizátory jsme o situaci informovali. Počítají tak s tím, že letos bude trochu jiný režim než v předchozích letech. Podmínkou je, že budou parkovat mimo náměstí. Využijí veřejných parkovišť, kterých je v okolí dostatek,“ přiblížil místostarosta města Břetislav Usnul.

ŽIVÉ RYBY? ZATÍM NE

Kromě stálých stánkařů se lidé můžou těšit i na nováčky. Poprvé přijede třeba výrobce domácích těstovin, nebo obchodnice se zdravou výživou. Čerstvých ryb, které organizátor trhů Robert Landkaš plánoval už na předchozí rok, se však zákazníci nedočkají. „Loni jednou do Vyškova prodejce přijel, ale náklady se mu nevyplatily. Dopravit káď s živými rybami není úplně levné a zájem byl nižší, než čekal. Po této zkušenosti už do Vyškova přijet nechtěl,“ vysvětlil Landkaš.

Kam a kdy vyrazit na trhy
● Blansko, náměstí Republiky - Kdy? Od 2. února každých 14 dní vždy ve čtvrtek, od 9.00 do 17.00 hodin
● Boskovice, Masarykovo náměstí - Kdy? Od 13. dubna vždy jednou měsíčně, a to každý čtvrtý čtvrtek v měsíci, od 9.00 do 16.00 hodin
● Vyškov, Masarykovo nám. - Kdy? od 12. dubna každých 14 dní vždy ve středu (výjimkou je přelom dubna a května, kdy se budou trhy konat dva týdny po sobě), od 9.00 do 16.00 hodin

To mrzí například Vyškovanku Renatu Zemanovou, která už se trhů nemůže dočkat. Oblíbila si na nich zejména stánek s kořením a také prodejce pečiva. „Koření už mi dochází, a když si vzpomenu na tu vůni čerstvého cibulového chleba, hned se mi sbíhají sliny,“ usmála se.

Rybu by si koupila ráda. „Zvlášť když se oteplí, bylo by perfektní si koupit čerstvou z kádě a pak si ji udělat třeba na grilu. Třeba si to prodejce ještě rozmyslí,“ doufala Zemanová.

Svou účast si nicméně nerozmyslelo zhruba třicet procent stánkařů, které Landkašova společnost sdružuje a kteří už musejí mít elektronické pokladny. „Reakce na ně moc pozitivní nejsou, považují EET za nesmysl. Přesto vydrželi a do Vyškova znovu dorazí. Většiny se ale evidence tržeb dotkne až příští rok. Co vím, tak jsou s tím smíření a končit neplánují,“ informoval Landkaš.

WI-FI NA NÁMĚSTÍ

S problémy se podle pracovnice kulturního střediska, které trhy pořádá v Blansku, Andrey Sokolové, nepotýkají ani „jejich“ farmáři. „Evidence se jich týká až od příštího roku. Strach ale nemají. Samozřejmě to pro ně bude investice, rozhodně ale nehlásí, že by chtěli končit. Na náměstí máme dostupnou wi-fi síť, ke které se připojí, takže ani z naší strany by komplikace vzniknout neměly,“ uvedla Sokolová.

Podle ní si farmářské trhy na náměstí Republiky našly řadu příznivců. To, že si je na rozdíl od Vyškova ve městě organizují sami, pokládá za výhodu. „Můžeme si přímo určit, které prodejce chceme. Zájemce třídíme, dbáme hlavně na kvalitu. Chceme lidem nabízet regionální produkty, třeba domácí pečivo, cukrářské výrobky, v sezoně zeleninu,“ vyzdvihla Sokolová.

Jednu slabinu však systém má. Jak uznala, stává se, že některé výrobky bývají brzy vyprodané. „Lidé musí pochopit, že jde o trhovce, kteří neprovozují velkovýrobu. U zeleniny záleží na tom, co se urodí. A třeba u pečiva jde o to, kolik je v lidských silách napéct,“ řekla Sokolová

Zeleniny se mají dočkat už ve středu i ve Vyškově. „Přihlásili se nám dva zelináři a pěstitel chilli papriček, kteří to, co jde, pěstují ve skleníku. Lidé ale ještě nemůžou očekávat takovou nabídku jako třeba na konci května,“ upozornil Landkaš, který se stánkaři navštěvuje i Boskovice.

Také tam trhy odstartují příští týden. Tamní Masarykovo náměstí stánky oživí ve čtvrtek.

Její stánek jde na farmářských trzích poznat na první pohled. Na rozdíl od všech ostatních je totiž růžovýZuzana Moučková.Zdroj: Archiv
A standardům se vymyká rovněž její kozí farma v Drysicích na Vyškovsku. Také ta je růžová. „Je to veselá barva. Chci lidem ukázat, že i zemědělství může být moderní,“ vysvětluje Zuzana Moučková, která se před dvěma lety stala podnikatelkou roku Vyškovska.

Na trzích ve Vyškově nebude chybět ani letos. I když první termín vynechá. „Dojná kozí sezona začne až po Velikonocích,“ vysvětluje žena, která na farmě chová třicet koz.

Kravské mléko nakupuje. „V plné sezoně zpracuji kolem tří set litrů kozího a tři sta litrů kravského mléka týdně,“ přibližuje Moučková.

Dřív pro ni byla příprava na trhy hektická. Nedávno však investovala do technologií, které jí pomáhají. „Je to úžasné, díky nové vakuovačce, která najednou zvládne čtyři sýry, ušetřím spoustu času. Práci, kterou jsem dřív dělala čtyři hodiny, mám nyní za půlhodinu. Pomáhá mi také nový etiketovač, takže si můžu pospat. Ale budu se teď muset deset let ohánět, aby se mi investice vrátila,“ směje se.

Vyškované prý na výrobky od růžového stánku z růžové sýrárny slyší. Na kozí sýry se Moučkové daří lákat i ty, kteří vůči nim mají předsudky. „Lidé mají zafixované, že smrdí. Tak tomu dřív skutečně bylo, kozy byly zavřené v chlívcích, kolikrát vedle prasat. Když jsou ale na pastvině, mléko cítit není. Má jen jemnou typickou chuť. I když kolikrát dám lidem ochutnat, a oni se myslí, že kravské je kozí,“ říká Moučková.

Z kozích výrobků jdou podle ní na trzích nejvíc na odbyt tvrdé sýry. „A jakmile začne sezona rajčat, pochutnávají si i na čerstvém. Není nic lepšího než dobrý chleba, čerstvý sýr, bazalka a rajče. To je gastronomický zážitek,“ doporučuje farmářka. Z kravského sortimentu je pak největším hitem tvaroh s čokoládou.

Výhradu k zákazníkům však má. Prý jim sice jde o kvalitu, ale často jsou leniví. „Nepřijedou na farmu, aby si něco koupili. Raději vyrazí do hypermarketu, kde mají vše po ruce. Chci potraviny přiblížit lidem, tak nyní pořád přemýšlím, jak to udělat, jak se k nim dostat,“ podotýká.

Elektronická evidence tržeb se jí dotkne příští rok. „Pro mě bude představovat hlavně zdržení od práce. Nechrlím výrobky ve velkém, nedělám státu dluh, neobohacuji se na tom. Energii chci věnovat práci, ale zatíží mě další administrativa. Místo toho, abych lidi lákala a usmívala se na ně, budu ťukat do pokladny,“ nespokojeně komentuje Moučková.