Vyčnívá Osvobození, které spolklo nejvíc peněz. Například do Hraniček šel už v roce 2008 necelý půl milion. Od té doby lidé čekají.

Vyškovanka Věda Sekaninová bydlí Na Hraničkách už čtyřiapadesát let. Za tu dobu nepamatuje, že by se v sídlišti něco zásadního změnilo. „Obecně se dá říct, že skoro nikdo není Na Hraničkách spokojený. Nyní je to ještě horší. Víme totiž, že radnice u nás plánuje postavit parkoviště. Jenže na úkor zeleně, což se nám nelíbí. Už jen proto, že ani děti by si neměly kde hrát. S ostatními proto zvažujeme, že sepíšeme petici proti jeho stavbě," zmínila Sekaninová.

Infografika. Výdaje na regeneraci vyškovských sídlišť.

NA 160 STÁNÍ

Vyškovský místostarosta Břetislav Usnul plán města potvrdil. „Pro Hraničky připravujeme poměrně velké změny. Momentálně je projednáváme s vedením bytových družstev. V lokalitě má vzniknout zhruba sto šedesát parkovacích stání, která v ní dlouhodobě chybí," oznámil místostarosta.

Podle Sekaninové na sídlišti nejvíc strádají děti. Právě na ně by se měla radnice podle ní zaměřit. „Pro tři bloky máme jen jedno pískoviště a jedno malé hřiště. Chtělo by to alespoň jednou tolik. Pak bychom byli spokojenější," navrhla Vyškovanka.

Větší péči města by uvítali i obyvatelé Sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. Do sídliště šlo řečí čísel nejméně peněz ze všech.

Lidé stojí hlavně o celkovou revitalizaci. „Obsahuje čtyři body. Chceme se zaměřit na opravu a výstavbu chodníků, obnovu autobusové zastávky, vnitřních cest v sídlišti a parkovou úpravu zeleně. Požadavek na revitalizaci jsme vznesli před rokem. Předpokládáme, že by se s ní mohlo začít zhruba za pět let," popsal člen osadního výboru a obyvatel sídliště Martin Urbánek.Vyškovské Sídliště Osvobození se v posledních letech dočkalo víc než padesáti milionů korun, které směřovaly do jeho regenerace.

Na některých bodech radnice s obyvateli spolupracuje už nyní. Patří mezi ně například obnova zeleně. „Město koupí dřeviny, obyvatelé je zasadí a vyškovští dobrovolní hasiči je zalijí. Dřív bychom se mohli dočkat i rekonstrukce zastávky. Je podle dosavadních plánů stanovená na rok 2018. Spočívat má v úpravě komunikace, která je tvořená kostkami. Ty už jsou propadlé, a když zaprší, drží se v nich voda," popsal Urbánek s tím, že zanedlouho se obyvatelé dočkají i rekonstrukce dětského hřiště.

Tu má město v plánu zajistit za rok. Místostarosta Vyškova to potvrdil. „Kromě plochy pro děti připravujeme i víceúčelové hřiště na asfaltové ploše, na které už hřiště kdysi bývalo. Bude z umělého povrchu, oplocené. K dispozici už máme první návrhy," nastínil Usnul.

Obě plochy chce město podle něj stihnout v tomto volebním období. Připomněl nicméně v případě sídliště tak trochu jiný systém bydlení. „Pověřili jsme osadní výbor, protože se hodně setkáváme s nejednotností názorů, kdy někteří změny chtějí, jiní by rádi zachovali ráz sídliště. Když do toho zásadně vstoupíme, přijdou o jistý komfort – s parkováním, se zelení," upozornil Usnul.

Rozdíly mezi jednotlivými sídlišti jsou podle něj dané v dotačních titulech, které ministerstvo vypisuje. „Není jich mnoho. Platí ale, že lépe se prosazuje pokračování už započatých stavebních úprav. Takže když jsme byli úspěšní v případě Osvobození, byla pak větší šance získat peníze na další etapy," poznamenal místostarosta.Vyškovské Sídliště Osvobození se v posledních letech dočkalo víc než padesáti milionů korun, které směřovaly do jeho regenerace.

OSVOBOZENÍ NEJVÍC

Ač je právě Osvobození nejmladším vyškovským sídlištěm, i s ohledem na množství obyvatel potřebovalo velké zásahy jako první. Nejvíc peněz pak v posledních letech směřovalo i do sídlišť Dukelská a Smetanovo nábřeží. „U všech jsme do obnovy vložili víc než dvacet milionů korun, v případě Osvobození dokonce víc než padesát milionů. U něj nám výrazně pomohla dotace z ministerstva pro místní rozvoj. V osmi etapách mezi roky 2008 a 2014 jsme uspěli s částkou přesahující dvaadvacet milionů korun," shrnul šéf kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

Celkově dotace městu pomohly v bezmála pětadvaceti milionech.