Dvoudenní zájezd do rakouské metropole nabízí například vyškovská cestovní kancelář Columbus. „Kdo ho chce absolvovat, musí počítat s tím, že odjezd je z Brna, a to ve čtvrtek v pět odpoledne. Na turisty ve Vídni čeká malá procházka středem města s průvodcem, zhruba od devíti hodin budou mít volno," lákala pracovnice kanceláře Daniela Teplá.

Účastníci se můžou těšit na několik hudebních stanů, a to v ulicích Kärtnerstrasse, Graben, Am Hof a Rathausplatz. Ohňostroj pak nemusí obdivovat pouze před vídeňskou radnicí, ale také v Prateru. „Odjezd zpátky do Brna je naplánovaný na půl jednou ráno s tím, že předpokládaný návrat je ve čtyři," upozornila Teplá.

Kdo upřednostňuje víc adrenalinu, jako tradičně má možnost zahrát si paintball u Iva Švece na hřišti ve vyškovské místní části Dědice. Otevřeno má od devíti ráno do šesti večer a rezervace na Silvestra stále přijímá.

Zájemci tam můžou strávit klidně celý den. „Půjčovné se neplatí, budou potřebovat pouze na kuličky. Minimálně si jich musí koupit tři sta, jedna stojí korunu a padesát haléřů. Navíc si lidé můžou zdarma vyzkoušet lukostřelbu," zval Švec.

Kdo si naopak maluje, že na poslední chvíli sežene místo v restauraci nebo nějakém podobném podniku, zřejmě bude mít smůlu. Zatímco v pondělí ještě byla místa volná třeba ve vyškovské Radniční vinárně, dnes už si žádné nezarezervují. Ti, kteří to ještě stihli, si užijí večer s živou hudbou. „V ceně vstupenky je také welcome drink, večeře a půlnoční bublinky," vyjmenoval provozovatel Oldřich Synek.

kam ještě na Silvestra- Aquapark Vyškov plavecký areál 8.00–14.00
- Zimní stadion 13.30–15.30
- Zoopark Vyškov 9.00–16.00

Živo nicméně přece jen bude před silvestrovskou půlnocí i v ulicích. Například ve Slavkově u Brna obyvatele opět potěší ohňostrojem, který odstartuje v osm hodin večer. „Je u nás už tradicí. Dřívější čas volíme z důvodu, že chceme, aby ho mohly vidět i menší děti v doprovodu rodičů. Akce dovede pravidelně naplnit téměř celé náměstí. Nejinak by tomu mělo být i letos," je přesvědčená mluvčí Slavkova Veronika Slámová s tím, že ohňostroj zajistí stejná firma, která je pro město dělá i na vzpomínkových akcích. „Vyjde nás jako loni na padesát tisíc korun," dodala.

V noci ze Silvestra na Nový rok, přesně patnáct minut po půlnoci, se ohňostroje dočkají i v Ivanovicích na Hané. Vyškov ho tradičně naplánoval na první den nového roku, a to na pátou odpoledne.

Podívat se na něj chystá třeba Ema Skálová z Vyškova. „Chodíme na něj každoročně. Jestli si dobře vzpomínám, dřív býval o půlnoci, což bylo stylovější. Chápu ale, že jde o atrakci i pro malé děti, které by tak přišly o pěknou podívanou," řekla Vyškovanka.

Trávit Silvestra pak bude doma s přítelem. „Zřejmě si pustíme nějaký film a před půlnocí se vydáme s lahví sektu na náměstí, kde se setkáme s přáteli. Děláme to tak každý rok, na bouřlivé oslavy konce starého a příchodu nového roku moc nejsme," svěřila se Skálová.