Podle něj byla letošní sezona nejlepší za poslední tři roky. Lví podíl na tom mělo počasí, které zimním sportům přálo. Lyžaři si poprvé mohli sjet kopec už osmého prosince. „Myslím, že ve srovnání s loňským rokem jsme tu měli denně i o sto návštěvníků více. Přesně to ale bohužel nevím. Nemáme tak dokonalý systém, který by poznal, kdo si kdy nabil kartu," podotkl Kotlán.

O oblíbenosti areálu svědčí také to, že se do Olešnice za sněhem vydávají lyžaři i z Vyškovska. „Mám v Olešnici přátele ze školy, tak návštěvu vždy spojíme s lyžováním. Už jsme si tak zvykli, že s rodinou ani nejezdíme jinam," řekla Anna Voldánová z Vyškova. Lyžařská škola tam příští rok čeká i jejího čtyřletého syna.

Z lyžařské sezony v regionu● V Olešnici se stále lyžuje. Ukončení plánují na 19. března
● Ve srovnání s minulou sezonou zaznamenali provozovatelé sjezdovky pouze pár lehčích zranění
● Souvislou pokrývku tvořilo v Olešnici 60 cm sněhu
● Na sjezdovce v Hodoníně se letos nezranil vůbec nikdo
● Na svahu měli přes metr sněhu, místy je ho dosud 50 cm

K vyšší návštěvnosti přispěl také fakt, že v době volna o svátcích nepřišla obleva jako v minulých letech, kdy tak nebylo možné dosněžovat. Sněhová vrstva v Olešnici letos průměrně dosahovala do výšky šedesáti centimetrů.

To v lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu naměřili letos i přes metr sněhu. A padesát centimetrů bílé pokrývky leží na svahu stále. Přesto se po něm lyžaři projeli naposledy v sobotu. „Důvod je jednoduchý nechodí nám lidé a provoz se tak stal prodělečný," vysvětlil provozovatel hodonínského areálu Josef Kšica.

I on tvrdí, že letošní zima byla o hodně lepší než ty předchozí, ovšem v celkovém měřítku jen průměrná. „Počasí bylo stabilní, v podstatě bez výkyvů. Otevřeli jsme dvaadvacátého prosince," uvedl Kšica.

Letošní sezona přinesla v obou lyžařských areálech na Blanensku několik vylepšení. V Olešnici zvětšili prostor před půjčovnou lyží. V Hodoníně zase obnovili kotouče na vleku. A také přesunuli dětský vlek na vhodnější místo.

I pro další sezonu provozovatelé chystají několik novinek. „Každý rok se snažíme něco vylepšit a připravit pro lyžaře tak, jak nebyli zvyklí. Modernizujeme techniku zasněžování. A budeme muset rozšířit kapacitu lyžařské půjčovny," uvedl Kotlán s tím, že prostory rozšířili už minulý rok. Potřebují ale zrychlit obslužnost a odbavení. Největší překvapení si ale zatím chtěl nechat pro sebe.

V Hodoníně provozovatelé hodně investovali i do parkoviště pro lyžaře a zasněžování. Teď chce Kšica postavit novou půjčovnu. „Zatím ale není nic jisté," podotkl provozovatel.

SPOKOJENÍ BĚŽKAŘI

Pozornosti se ale netěšily jen lyžařské svahy, ale také okolní zasněžená příroda, kam se vydávali běžkaři. Mezi nimi také Jaroslav Trávníček z Drnovic na Vyškovsku. „Jezdím trénovat na Drahany nebo na Blanensku na Kořenec. Nejraději to mám ale u nás za domem, kde to mám po ruce," přiznal běžkař.

Ten se letos zúčastnil závodů v Rakousku i Karlovské a Jizerské padesátky. „Letošní sněhové podmínky byly výborné. Ono jde hned poznat, když trénujete doma na sněhu a ne na suchu jako loni," smál se Trávníček.

Skiareál po letech prodají

Blanensko - Už druhý rok nebrázdili svahy zimního areálu v Hořicích na Blanensku lyžaři. Provozovatel místa, kde se milovníci zimních sportů proháněli už ve třicátých letech minulého století, Tělovýchovná jednota Sokol Blansko, je totiž v insolvenci. Od roku 2015 je tak zavřený. „Soud stále zkoumá pohledávky věřitelů, o jejich uspokojení měl vydat rozhodnutí v lednu. Tak se ale zatím nestalo a nic nového není," sdělil starosta jednoty Jiří Škaroupka.

Jak zmínil, podle insolvenčního správce by mělo dojít k prodeji areálu ještě letos. Nyní má přijít na řadu oslovování případných zájemců o koupi. Místo ale ladem neleží. „Po technické stránce je všechno zařízení ošetřené a udržované. Stihli jsme provést ještě opravy a máme průkaz způsobilosti provozování lyžařského zařízení," ujistil Škaroupka.

Sokol jednal s Blanskem o rozšíření sportovních aktivit místa a zbudování sociálního zařízení a parkoviště. Z toho nakonec sešlo. „Není už žádné rychlé řešení. Buď se podaří místo prodat, nebo to s ním vidím černě a zanikne," připustil muž.

Letos zůstalo zavřené také další lyžařské zařízení v Hlubokém u Kunštátu. „Nemáme zasněžovací techniku a jsme tedy zcela závislí na přírodním sněhu," zdůvodnil předseda Ski clubu Kunštát Pavel Hájek, který sjezdovku provozuje.