Zvětšení skládky bude poslední. Zařízení díky němu pojme skoro půl milionu metrů krychlových odpadků. „Projektovaná cena byla před třemi lety zhruba dvaadvacet milionů korun, přesnou částku budeme vědět, až skončí výběrové řízení. Předpokládáme, že do konce srpna bude čtvrtá etapa zkolaudovaná,“ informoval výkonný ředitel společnosti Milan Černošek.

Spisovatelka Zora Castillo žijící v Ivanovicích na Hané píše příběhy na základě skutečných událostí. Nyní se chystá vydat třetí knihu, jejím tématem je domácí násilí.
Spisovatelka Castillo: Zajímavých příběhů je dost. Záleží na úhlu pohledu

Skládka v Kozlanech
• Funguje od roku 1994.
• Ročně pojme kolem 25 tisíc tun odpadu.
• Projektovaná je na milion 200 320 tun.
• Plocha skládky je 12 hektarů.
• Čtvrtá etapa skládky bude mít objem 409 949 metrů krychlových.
• Pokud v roce 2024 vyjde nový zákon o odpadech, veškerý spalitelný komunální odpad z Vyškovska skončí ve spalovně v Brně.

Podle vedoucího skládky Pavla Škurka můžou popelářské vozy jezdit do Kozlan ještě sedmnáct let. Kvůli novému zákonu o odpadech to ale zřejmě tak dlouho nebude. „V roce 2024 má být schválený nový zákon, který skládkování odpadu znevýhodní. Předpokládáme, že pak se bude komunální odpad z osmaosmdesáti obcí a měst okresu spalovat v Brně,“ vysvětlil. Skládka pak bude sloužit pouze pro nespalitelný odpad, jako je popel, sutě nebo škvára.

Na rekultivace ploch skládky letos firma dá pět milionů korun a skončí do března. „Napřed se svahy upraví do požadovaného sklonu, naveze se štěrk, jíl, vrstvy zakryjeme folií, doplníme zeminu a plocha se zalesní. V Kozlanech neskladujeme nebezpečný odpad,“ ujistil Škurek.

Ilustrační foto.
Obsadit zubní ordinaci? Problém, zní z Pustiměře. Potíže jsou i jinde

Starosti s blížícím se zákonem si nedělá ani Bohumír Řičánek, který provozuje skládku ve Vysočanech na Blanensku. „Shromažďujeme vesměs stavební odpad. Možnosti skládky navíc do roku 2024 vyčerpáme,“ shrnul Řičánek.

PETR KOUDELKA