Ani s ohledem na předpověď se však město toho, že nepřijatých dětí bude přibývat, neobává. A to i díky novému školskému zákonu, který vejde v platnost od příštího roku. Neuložil povinnost přijímat dvouleté děti a stejně jako pro základní školy bude radnice i pro mateřské stanovovat školské obvody. „Děti s trvalým pobytem v daném obvodu tak budou přijímané přednostně," sdělila vedoucí odboru školství Petra Lakomá. Díky spádovosti tedy budou moci školky upřednostňovat Vyškovany před dětmi z okolních obcí.

Zatím tak vedení města na zvyšování kapacit školek nespěchá. „Poptávku obyvatel města pokryjeme. Kdyby to přesto nestačilo, prověřujeme možnost vzniku další třídy na Letním poli. Nesmí ale být příliš nákladná, aby se na deset let třída vyplatila. Zatím je vše ve fázi průzkumu," upozornil Jurka.

247dětí se přihlásilo do mateřských škol zřizovaných vyškovskou radnicí. K dispozici bylo 193 míst. Převis čtyřiapadesáti dětí tvoří zejména ty z jiných obcí, případně dvouleté.

Jak zmínil ředitel škol na Letním poli Jiří Sochor, volnou třídu by měli. „Ale celý proces je mnohem náročnější. Jsou například potřeba souhlasy hygieny a hasičů," nastínil Sochor. Ve hře je i další varianta pro případ, že by třída nevznikla. „Můžeme zvážit podporu hlídaní dětí v mateřských centrech a hlídacích službách na úrovni neziskového sektoru," nastínil Jurka.

Co se týká samotných zápisů, třeba právě mateřinka na Letním poli pro letošek nabízela devět volných míst. Dětí dorazilo jednatřicet. „Velká poptávka nás velmi těší. Znamená i ocenění práce kolegyň, které se žákům věnují," řekl Sochor.

Pro příští rok musí u nich podobně jako v ostatních vyškovských školách rodiče počítat s další změnou. Zápisy budou podle nového zákona o několik měsíců později. „Konat se budou v celé republice v jednom období. Od poloviny do konce května," přiblížila Lakomá. To dosud zákon neurčoval.

Mezi další novinky patří povinné předškolní vzdělávání od pěti let. „Jestli se podepíše na kapacitách školek, uvidíme příští rok. Předpokládám ale, že běžně rodiče děti na předškolní rok do mateřinky dávají. Takže nárůst by měl být minimální," myslí si Jurka.

Co se pak týká zápisů do základních škol, na výsledky radnice čeká do září. Kvůli odkladům i přestupům žáků. Kapacity jsou však dostatečné. „Máme volnou třetinu míst. I pro okolní obce. To bude podstatné, až začnou děti ubývat. Je možné, že se některé vesnické školy zavřou," zmínil Jurka.