Zprávu, že několikamilionové příspěvky dostanou, se Slavkované dozvěděli v uplynulých dnech. „A to na oslavách Dnů Slavkova, kde nás o úspěšné žádosti informovala ministryně školství Kateřina Valachová. Žádali jsme o dvacet milionů, dostaneme patnáct. A dalších šest od kraje, což nám oznámil hejtman Michal Hašek," informoval starosta Slavkova Michal Boudný, podle kterého může oprava začít už koncem léta.

Celková rekonstrukce stadionu tak, jak vyplývá ze studie, nicméně vyjde podle vedoucího odboru investic a rozvoje ve Slavkově Petra Lokaje zhruba na pětačtyřicet milionů. „Přesnou cenu celého záměru ale určí až realizační projekt, který se teď bude zpracovávat. Záležet bude i na soutěži na dodavatele. Doufáme, že se cena ještě pohne směrem dolů," sdělil vedoucí.

I tak ale Slavkov počítá s tím, že bude projekt rozdělený do několika etap. „Na první se budeme podílet pěti miliony korun. K dispozici na ni tedy máme díky dotacím šestadvacet milionů korun. Spočívat bude hlavně v rekonstrukci čtyřsetmetrového atletického oválu," upřesnil Lokaj.

Ten získá lepší povrch, nyní ho tvoří antuka. Přibudou vysoké opěrné zídky a součástí bude i odvodnění. V dalších letech se pak obnovy dočkají výseče za brankami, kde se nacházejí plochy pro skok do dálky, výšky, hod oštěpem, kladivem a diskem.

Jak řekl slavkovský starosta, sportoviště má po rekonstrukci primárně sloužit školám, které si podle něj zaslouží důstojnější hřiště. „Máme sportovní třídy, takže záměr města jako ředitel školy oceňuji. Důležité je ale podle mě hlavně to, že děti sportují, nepotřebují mít zázemí hodné olympioniků. Nicméně za lepší podmínky budeme rozhodně rádi," řekl Soukop, který je zároveň městským zastupitelem.

Až přijde na zasedání bod, kdy se bude rozhodovat o přijetí dotace, s velkou pravděpodobností bude pro. „A to na devadesát až pětadevadesát procent. Zatím totiž neznám přesné podmínky," zmínil ředitel školy v Komenského ulici.

Aby zastupitelé dotace přijali, si přeje i předseda spolku Atletika Slavkov u Brna Jakub Navrátil. „Dokud to neodhlasují, není nic jisté a v oslavách tak budu velmi zdrženlivý. I když pevně věřím, že se tak stane. Máme čím dál víc členů a také sklízíme úspěchy v různých soutěžích. Na stadionu už jsme letos netrénovali, nyní se připravujeme hlavně na stopadesátimetrovém ovále u Základní školy Tyršova. Pokud by se stadion neopravil, bojím se, že by nám děti začaly utíkat. To by byla opravdu velká škoda," poznamenal Navrátil.