Možnosti chránit se před povodní a omezit její rizika chtějí využít třeba ve Slavkově u Brna, který povodně zažil nedávno. Svazek obcí zadal vyřízení dotace externí firmě. „Minulý týden jsme posbírali veškeré dokumenty, které jsou k žádosti o dotaci potřeba. Najatá firma dokumenty předá Státnímu fondu životního prostředí a my musíme počkat na posouzení všech náležitostí," vysvětlil následující kroky bošovický starosta a předseda mikroregionu Ždánický les a Politaví Jaroslav Šimandl.

Náklady se vyšplhají pravděpodobně na miliony korun. „Jen ve Slavkově u Brna bude varovný systém stát kolem dvou a půl milionu korun. Předpokládáme, že dotace pokryje devadesát procent těchto nákladů a spoluúčast města bude tedy jen zbylých deset procent," uvedl vedoucí odboru investic a rozvoje slavkovské radnice Petr Lokaj.

Součástí projektu bude celá řada věcí. „Mezi ně se řadí například aktualizace povodňového plánu a jeho digitalizace, instalace monitorovacích zařízení a srážkoměru. Nejpodstatnější bude instalace informačního systému a ústředny," vyjmenoval slavkovský starosta Ivan Charvát.

Informační systém spočívá v posazení bezdrátového rozhlasu, který ve Slavkově pokryje minimálně tři čtvrtiny celého města. „Ve městě bude rozmístěných sto padesát sedm reproduktorů, které navíc můžeme využívat i k běžnému informování, protože současné rozhlasy, které město využívá, jsou už zastaralé," vysvětlil starosta.

Podobné plány má například i Vyškov. V letošním a příštím roce plánuje radnice umístit ve městě dvě stě nových bezdrátových rozhlasových hnízd a několik měřičů hladiny vody. Měřiče v případě neobvyklého stavu okamžitě odešlou varovnou textovou zprávu.