Narodil se v rodině hodináře. „Jeho otec byl ale poměrně významnou slavkovskou postavou, později se stal dokonce radním,“ upřesnil historik ze slavkovského zámku Martin Rája. Jak uvádějí webové stránky Českého volejbalového svazu, Zyka vystudoval gymnázium v Bučovicích.

VE VĚZENÍ PO HITLEROVI

V roce 1938 úspěšně absolvoval práva na Masarykově univerzitě. „Studoval také na filozofické fakultě, ale nechal toho,“ doplnil Rája. Jak uvedl, gestapo Zyku zatklo v roce 1942 v Brně, kde pracoval jako praktikant u krajského soudu.
Nacisté odhalili jeho odbojovou činnost, která spočívala ve vynášení informací ze soudního prostředí. „Na soudu získával informace od úřadů a ty předával odboji. Díky tomu se vědělo, kdy a kde Němci plánují nějaký zásah nebo kde jsou uvěznění Češi a jak se k nim věznitelé chovají. Zprávy pak putovaly k rodinám odsouzených,“ popsal Zykovu protifašistickou revoltu Rája.

Právníka nacisté věznili na několika místech. Nejdříve v Brně, potom v Berlíně, kde ho Němci prostřednictvím Lidového soudního dvoru odsoudili k deseti letům těžkého žaláře za vlastizradu. „Potom se ocitl ve dvou různých věznicích v Bavorsku, z nichž jedna byla tou, kde drželi i ve dvacátých letech minulého století Hitlera po jeho neúspěšném mnichovském puči proti Výmarské republice,“ objasnil Zykovo věznění historik.

Z té samé věznice, kde Adolf Hitler napsal nacistickou ideologickou doktrínu Mein Kampf, Zyku po skončení války osvobodili Spojenci.

Hned po návratu domů začal pracovat jako podnikový právník, a to jak ve Slavkově, tak třeba i v Brně a Vyškově. Stal se také soudcem a později prokurátorem. Podle údajů Českého volejbalového svazu se Zyka podílel na souzení poválečných zločinců z řad nacistů.

ÚSPĚŠNÝ VOLEJBALISTA

Obdivuhodná byla Zykova aktivita při stavbě slavkovského sportovního stadionu. „Byl významným příslušníkem Sokola a nadšeným sportovcem. Na stadionu začal pracovat od roku 1946. Stál v čele odboru, který se zabýval jeho výstavbou,“ objasnil Rája. Zyka ale pouze neorganizoval práci, sám se jí aktivně účastnil. Stavbě areálu věnoval několik tisíc hodin vlastního času. Dodnes toto jeho úsilí připomíná pamětní deska připevněná na zdi stadionu.

Zyka byl nejen právníkem, ale také všestranným sportovcem. Vyhrával klání v gymnastice, působil v oddílech lehké atletiky, ledního hokeje, košíkové i odbíjené. Ze všech sportů mu byl ale nejbližší volejbal. „Byl aktivním hráčem, ale i trenérem, potom i jako funkcionář byl v organizacích Českého volejbalového svazu. Určitě se zasloužil o rozvoj volejbalu po celém Jihomoravském kraji,“ prozradil Rája.

Slavkovští pamětníci na Zyku dodnes vzpomínají. „Lojza, jak jsme mu říkali, byl nesmírně laskavý a obětavý člověk. Měl jsem to štěstí prožít s ním šestnáct let na volejbalových kurtech a v tělocvičně. Měl jsem ho moc rád,“ uzavřel Slavkovan Milan Florian.

KDO BYL ALOIS ZYKA● Narodil se 30. července 1912 v Brně, zemřel 12. května 1986 ve Slavkově● V roce 1938 získal diplom doktora práv, v roce 1942 ho zatklo gestapo, 1945 pak osvobodili Spojenci
● Jako člen Sokola se podílel na výstavbě sportovního stadionu ve Slavkově
● Jeho jediný syn Milan (ročník 1947) se věnoval dráhové cyklistice, dodnes žije ve Slavkově

ADÉLA JELÍNKOVÁ