Podle aktuálních informací má správa zámku jisté dotace na stavbu výtahu a naléhavou rekonstrukci valů, kterým hrozí zborcení. „Jde o projekt za osmapadesát milionů korun, který z pětaosmdesáti procent pokryje dotace z evropského fondu Integrovaný regionální operační program," potvrdila mluvčí zámku Veronika Slámová.

Vozíčkáři se na prohlídkové trasy v prvním patře dostanou bez komplikací do tří let. „Projekt by mohl odstartovat v květnu, a to nejnáročnější akcí, kterou je oprava zámeckých valů, a zajištěním statiky severní rampy. Příští rok tam začneme pokládat nové dlažby a osvětlení. Vozíčkáři se pak do zámku dostanou pohodlně díky výtahu v sezoně 2020," upřesnila mluvčí.

Se záměrem víc zpřístupnit památku lidem na invalidním vozíku přišla ředitelka Eva Oubělická. A je to zhruba rok a půl, kdy se vedení zámku podařilo získat souhlas památkářů. „Ačkoli jsme schopní k nám handicapované dostat, je to nepohodlné. A například schodolez tady nemůžeme mít pořád," okomentovala.

Výtah bude v místě zborceného schodiště v pravém křídle zámku při pohledu z nádvoří. „Protože nijak nezasáhne do rázu památky, neměli jsme se stavbou problém," sdělila pracovnice brněnské pobočky Národního památkového ústavu Jana Firbasová.

Podle vozíčkářů neexistuje v kraji zámek s funkčním výtahem. „Na problémy s bariérami narážíme všude. Někde ale nejsou tak velké jako ve Slavkově u Brna. Třeba v Lednici mají jen tři schody, to se ještě dá zvládnout. Vím o bezbariérovém zámku ve východních Čechách. Jde o Častolovice, mají tam schodolez. Jde o bezpečné zařízení, ale ne zrovna příjemné," zhodnotil Hrabec.

Osobní výtah mají na zámku ve Valticích na Břeclavsku. Pochází pravděpodobně z přelomu 19. a 20. století. Má dřevěnou kabinu zdobenou secesními prvky. Nyní je zrenovovaný, ale nefunkční. „Uvést ho do provozu by bylo velmi drahé a v příštích deseti letech určitě nereálné," předeslal vedoucí oddělení Národního centra divadla a tance zámku Valtice Zbyněk Šolc.

Oprava valů a stavba výtahu
• Náklady na projekt jsou vyčíslené na 58 milionů korun. Evropská dotace pokryje 85 procent, 5 procent zaplatí stát a zbylých 10, tedy asi šest milionů, město.
• Rekonstrukce čtyři metry vysokých zámeckých valů o délce 150 metrů má začít letos. Po ní budou návštěvníkům dostupné po celém obvodu. Vzniknout mají i nové točité schody vedoucí z parku do valů.
• Výtah vznikne uvnitř pravého zámeckého křídla z pohledu z nádvoří. Povede do prvního patra. Vejde se do něj jeden člověk na vozíku a doprovod. Stavba bude rozdělená do etap a hotová má být v roce 2020.
Zdroj: Zámek Slavkov-Austerlitz

Zcela bezbariérový zámek? V republice jen jeden, říká mluvčí památkářů

Kroměříž – Najít stoprocentně bezbariérový zámek, to je v podstatě jako hledat jehlu v kupce sena. Tvrdí to i Dagmar Šnajdarová z kroměřížské pobočky Národního památkového ústavu. „Úplně bez bariér znám v České republice jeden," říká mluvčí instituce, která spravuje také památky v Jihomoravském kra­ji.

Je na jižní Moravě nějaký bezbariérový zámek?

O žádném takovém nevím. Ani o tom, že by některý v naší správě výtah chystal. Ten ve Slavkově patří městu.

Jak je to celkově v České republice?

Bezbariérových zámků je obecně velmi málo. Je ale i řada takových, do kterých se vozíčkáři s pomocí dostanou. Třeba ve Vranově je schodů víc. Nicméně pracovníci vždy ochotně lidem na vozíku pomůžou, obzvlášť když se nahlásí dopředu. Úplně bezbariérový, s výtahem, znám jeden. Ovšem ne na jihu Moravy, ale ve východních Čechách. Patří soukromníkům.

V čem je největší problém, proč se zámky nepouští do úprav, které zajistí bezbariérovost?

V řadě z nich takové úpravy nejsou možné. Jde o obrovský zásah do stavby. Mám syna na vozíku, doma máme výtah, takže vím, co všechno to znamená. Není to vůbec jednoduché.