„Všechno se nachází ve stádiu nápadů a hrubých příprav. Předběžně jsme oslovili radu a předložili jí svůj návrh. Na stadionu se kromě fotbalového hřiště nachází jen běžecký okruh a rozběhová dráha s doskočištěm ve velice špatném stavu. Ve zkratce bychom rádi, aby na něm v budoucnu bylo možné provozovat všechny atletické disciplíny: například skok do dálky, skok do výšky, vrh koulí, vrh oštěpem nebo běh přes překážky," nastínil předseda atletického spolku, který sdružuje děti prvního stupně základní školy, Jakub Navrátil.

Umělý povrch

Vše ale bude mít smysl jen za jednoho předpokladu. „A tím je vznik nové tartanové dráhy. Což představuje vůbec tu nejdražší položku. Jeden metr čtvereční tohoto umělého povrchu přijde asi na tisíc korun," dodal Navrátil.

Slavkovská mluvčí Veronika Slámová připomněla, že rekonstrukce stadionu je dlouhodobé téma. „Jednalo o něm už minulé vedení města a současné ve snaze pokračuje. Vybudovat dostatečné zázemí pro atlety teď navíc podněcuje i fakt, že se slavkovskému klubu daří. Město ho proto chce pochopitelně podpořit," naznačila mluvčí.

To potvrdil i radní Hynek Charvat. Návrh se mu zamlouvá. „Slavkovský stadion měl kdysi vysokou úroveň a jeho odchovanci dosahovali velkých úspěchů. Nejen pro atlety, ale i fotbalisty a vůbec celé město má smysl snažit se opět atletiku ve městě pozdvihnout. Je ale třeba si ujasnit, kam až můžeme jít a co bude mít smysl," připomněl radní.

Podotkl, že je třeba vzít v úvahu, že špičkový stadion se dnes nachází kromě Brna i ve Vyškově. „Bylo by hezké pořádat třeba jednou ve Slavkově závody, co přesáhnou město. Na druhou stranu různá sportoviště vznikají i v okolních obcích. Využití a kvalita, s níž jsou spojené náklady, musí být u budoucího stadionu vhodně vybalancované," naznačil Charvat.

Rada zatím pověřila spolek vypracováním studie, která má přinést jasnější koncepci i představu o nákladech. Na těch se má z velké části podílet dotace, kterou Atletika může dostat přes Český atletický svaz, pod nějž spadá. „Zatím k nám dorazily neoficiální informace, že můžou být k dispozici dotační programy, které by rekonstrukci uhradily možná až ze sedmdesáti procent. Jestli ale budou a jestli na ně dosáhneme, to je hudba budoucnosti," zdůraznil Navrátil.

Slavkovský stadion v současné době využívá kromě atletů především městský sportovní klub, tedy fotbalisté. Ti ho i do roku 2005 vlastnili, než ho kvůli tíživé finanční situaci nabídli k odkupu. Přešel tak do majetku města s tím, že ho mají ve výpůjčce. O jejím prodloužení a o tom, kdo a jak bude stadion spravovat, klub s městem v současné době jedná.

O svých záměrech se Atletika se Sportovním klubem podělila. „Jsme rádi za každé dítě, které sportuje, takže není důvod, proč v budoucnu stadion nesdílet. Samozřejmě nelze, aby fotbalisté trénovali a zároveň někdo na stadionu házel oštěpem, ale to je pouze otázka zkoordinování aktivit," prohlásil předseda klubu Přemysl Jeřábek.

Práce na kabinách

I z pohledu fotbalistů stadion úpravy potřebuje, ne však tak velkého rázu. „Tribuna je zrekonstruovaná a stejně tak kabiny. Ty však ještě potřebují zateplení a výměnu oken. Také chceme vyřešit otázku někdejšího škvárového hřiště nad stadionem. Rádi bychom tam viděli třeba víceúčelové hřiště s umělým povrchem," navrhl Jeřábek.

Mladí atleti přes léto trénují v atletickém areálu Základní školy Tyršova a v zimním období v tělocvičně integrované střední školy. Velký stadion zatím navštěvují jen ve zvláštních případech. Pokud by se zrekonstruoval, stane se jejich hlavním zázemím. „Jsme rádi, že spolek má vzestupnou tendenci. Když jsme v roce 2011 začínali, chodilo k nám asi patnáct dětí, teď jich je kolem devadesáti. A dostavují se i úspěchy. Mladší žáci se v těžké konkurenci krajské soutěže drží uprostřed tabulky. Na jednom z posledních závodů jsme dokonce získali tři mistrovské tituly," vyzdvihl Navrátil.

Atletický spolek není jediným, kdo má v lokalitě u slavkovského zámku své plány na rozšíření sportovního zázemí ve městě. Vyškovský deník Rovnost už informoval o plánu Tennis clubu Austerlitz vybudovat vedle stadionu na místě dvou současných kurtů velkou tenisovou halu, i o možnosti vzniku skateparku, který chce u stadionu postavit město. Tedy v případě, že na něj sežene dotace.