Obec má zažádáno o pomoc na kraji i u ministerstva pro místní rozvoj. „O dotace jsme požádali už v loňském roce, a to na jednu část obce. Letos se chceme zaměřit na tu zbývající. Od kraje příslib peněz máme, tak uvidíme, jak to všechno dopadne," zmínil Horváth.

Ministerstvo vypisuje dotační program na nové lampy, kraj pak na nové sloupy. „Když už budeme vyměňovat sloupy, rád bych pořídil i úspornější osvětlení. Je pochopitelně lepší dělat všechno najednou," zdůraznil starosta.

Obyvatelka vesnice Danuše Orságová opravu světel vítá. „Sloupy jsou opravdu ve špatném stavu. Musím souhlasit a jsem ráda, že je v plánu jejich výměna," sdělila žena.

Cena za práce na asi čtyřiceti sloupech veřejného osvětlení v celé vesnici se má podle starosty pohybovat kolem jednoho a půl milionu korun. „Potěšilo by nás, kdybychom dostali příspěvek z dotací pro letošek alespoň ve výši půl milionu korun. Samozřejmě bychom přidali i peníze z rozpočtu a nechali vyměnit polovinu sloupů. Zaměřili bychom se na ty, které jsou opravdu v havarijním stavu," oznámil Horváth.

Z důvodů velké investice do světel neplánuje obec pro letošek jiné velké utrácení. Začít s výměnou musí do konce června. „V loňském roce jsme totiž od kraje dostali dvě stě tisíc korun a ty se musí vyčerpat právě do konce června," doplnil starosta.