Na každoroční potíže s údržbou zeleně poukázal třeba Jan Lang ze Sadové ulice. „Před několika týdny dělníci posekali trávu v šířce zhruba jednoho metru. Neudělali to však důsledně až k plotu, tedy po celé šíři. Po dvou telefonátech na technické služby jsem nedostal odpověď, kdy to dokončí. Tento stav se každoročně opakuje. A tráva dorůstá do výše plotu a semení se mi do zahrady," postěžoval si Lang na webu bučovické radnice v rubrice Neduhy.

Není jediný ze Sadové ulice, kdo poukazuje na nedostatečně udržovanou zeleň. Podle dalších obyvatel nejde jen o trávu, ale také neupravené křoviny. Stížnosti se ozývají i z Legionářské ulice, kde lidé požadují sečení i mezi domy, ne pouze před nimi a podél silnice. Bez povšimnutí místních nezůstala ani Zahradní ulice. „Přesně nevím, jestli už je tam teď tráva posečená, ale je pravda, že třeba nad domem s pečovatelskou službou byla ještě nedávno poměrně vysoká. Zřejmě by chtělo udržovat zeleň častěji," zmínil například Tomáš Krátký.

Kvůli příliš vzrostlé trávě byla také ještě donedávna ohrožená akce na oslavu dětského dne v marefském areálu Hliník.

Zarostlý areál

Pořadatelé, bučovičtí sokoli, ji odložili na sobotu 15. června kvůli špatnému počasí. „Nekonala by se ovšem, ani kdyby bylo pěkně. A to z důvodu, že areál byl zarostlý. Teď už je to ale v pořádku, dělníci už prý trávu posekali. Takže se Dětský den bude konat," poznamenala členka Sokola, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Podle vedoucího Technických služeb města Bučovice Jaroslava Hrabovského má podnik vytvořený harmonogram, ze kterého vychází. „Pokud se však vyskytne nějaká stížnost, reagujeme na ni. Teď je ale potíž kvůli počasí. Stále prší, tráva roste rychle a my ji nestíháme posekat tak rychle, jak bychom chtěli," připustil Hrabovský.

Podle jeho slov mají technické služby na starosti pětatřicet hektarů zelených ploch ve městě. „Když dojde k dešti, nemáme šanci zvládnout sečení za jeden týden. Nemůžeme přece nechat naše pracovníky osm hodin v takovém nečase, jaký je v posledních dnech. Lidé, kteří si stěžují, by situaci měli brát rozumně. V místech, kde je možné použít stroj, nebývá problém. Ten nastává, když je potřeba poséct těžko dostupná místa křovinořezem. S ním se v dešti příliš dlouho pracovat nedá," vysvětlil šéf technických služeb.

Ohledně špatného výhledu do křižovatky při vyjíždění od škol směrem na Vyškov uvedl, že nejde o městský pozemek. „Místo je starostí správy a údržby silnic. Je pravda, že v uplynulých dnech byl problém vjet na hlavní cestu kvůli asi půlmetrovému porostu. Ale v současné době už je to v pořádku, tráva je posečená," ujistil Hrabovský.

Vyškovští silničáři začali podle informací vedoucího cestmistrovství Vyškov Pavla Dvořáka se sečením v červnu. „Zahájení údržby jsme naplánovali na co možná nejzazší termín. Na Slavkovsku začali o něco dřív, už v půlce května. Letos budeme trávu sekat ještě jednou, a to po žních, zhruba na přelomu července a srpna," informoval Dvořák.