Nepředpokládá přitom, že stánkaři mizí kvůli nezájmu zákazníků. „Když na náměstí dorazím, vždycky má většina prodejců plné ruce práce,“ dodala žena. Souhlasí s ní i prodejkyně ovoce a zeleniny Aneta Jäklová. „Kupní síla je dobrá a navíc jsou zde milí lidé,“ usmívala se. Například ve středu však obsluhovala jeden z asi pouze patnácti stánků, které na náměstí nabízely zboží.

Podle mluvčího vyškovské radnice Michala Kočího ale lidé mohou být vůbec rádi, že se ve Vyškově trhy konají. „V řadě měst je museli zrušit, protože prodejci jednoduše nejsou ochotní podstupovat kroky spojené s elektronickými pokladnami,“ konstatoval vyškovský mluvčí.

Nejbližší trhy
∙ Blansko, Nám. republiky: čtvrtek 20. července od 9.00 (další termín 3. srpna)
∙ Boskovice, Masarykovo náměstí: dnes od 9.00 (další termín 10. srpna)
∙ Vyškov, Masarykovo náměstí: středa 27. července od 9.00 (další termín 9. srpna)

Za pravdu mu dal i pořadatel trhů Robert Landkaš. Vzpomínal, že dřív nebylo výjimečné, že do Vyškova dorazilo až kolem pětatřiceti stánkařů. „Nyní jich je nanejvýš přes dvacet. Důvod? Elektronická evidence tržeb. Řadě prodejců to zkrátka nestojí za to, aby si pořizovali drahou pokladnu,“ potvrdil slova Kočího pořadatel Landkaš.

Jako první platí povinnost mít elektronické pokladny pro přeprodávající maloobchodníky. Dotkla se jich druhá vlna elektronické evidence tržeb, která odstartovala v březnu. Než aby kupovali pokladny, tak řada prodejců podle Landkaše raději vrátila živnost. „Zbytek, co už pokladny má, se horko těžko drží. Například prodáváte nákup za pár korun a než vše zajistíte a vytisknete, tři další zákazníci vám odejdou,“ popsal Landkaš. Trhy pořádá i v Boskovicích. „Tam je situace v bledě modrém stejná. Zcela přesně kopíruje Vyškov,“ pokrčil rameny.

NEJISTÁ BUDOUCNOST

A podle něj může být ještě o dost hůř. Vysvětlil totiž, že kvůli evidenci můžou být v ohrožení další ročníky trhů, na kterých si lidé mohli koupit regionální produkty a českou sezonní zeleninu a ovoce. „Pokud exministr financí Andrej Babiš dotáhne myšlenku do konce, pak už se jen málokdo nechá přesvědčit, aby pokladnu kupoval,“ vysvětlil pořadatel trhů Landkaš.

O rok později budou muset mít elektronické pokladny také farmáři s vlastními výrobky, pěstitelé, výrobci pečiva a prodejci občerstvení, které nemá posezení. V červnu 2018 je musí pořídit i výrobci šperků, ručně pletených svetrů nebo vyráběných módních doplňků. Na příležitostné prodejce například přebytků ze zahrádek se totiž elektronická evidence tržeb nevztahuje.

V Blansku, kde mají trhy menšího rázu se zhruba patnácti prodejci, zatím o jejich budoucnost strach nemají. „Elektronická evidence je nepochybně jeden z hlavních důvodů, proč stánkaři končí. Ale ti, kdo to myslí vážně, si EET postupně zřizují. Zatím odstoupili odhadem jen dva,“ informovala za Kulturní středisko města Blanska Andrea Sokolová. Právě středisko tamní trhy pořádá.