Podepsání konečné smlouvy bylo podmíněné ziskem územního rozhodnutí. „Zastupitelstvo města se v roce 2009 usneslo, že s firmou Čáslava-stav uzavře smlouvu o smlouvě budoucí. Prodej pozemků podmínila platným územním rozhodnutím," uvedl místostarosta Slavkova u Brna Jiří Doležel.

To se však stavební firmě nepovedlo a v polovině loňského roku jí termín vypršel. „Požádali kvůli tomu o odklad, ale ani poté územní rozhodnutí nezískali," dodal místostarosta.

Podle města, které mezitím udělalo komplexní pozemkovou úpravu, tak původní smlouva pozbyla platnosti. S tím ovšem firma nesouhlasí, více vyjadřovat se však zatím nechce. „Zatím se k tomu nebudu vyjadřovat. Počkám na výsledky jednání s panem starostou," řekl zástupce firmy Jan Hudec.

Odbor stavebního a územně plánovacího úřadu ve Slavkově u Brna územní rozhodnutí vydal už loni v listopadu. Někteří účastníci se však proti němu odvolali. „Krajský úřad proto námi vydané územní rozhodnutí zrušil a vrátil ho k novému projednání," řekla vedoucí stavebního a územně plánovacího úřadu Hana Postránecká.

Krajskému úřadu se navíc nelíbily rozpory s územním plánem města. „Kraj nám vytkl, že záměr není zcela v souladu s územním plánem, kde je daná plocha určená pro občanskou vybavenost. Investor by tedy měl především postavit stavby pro poskytování služeb, které může doplnit o byty," řekla Postránecká.

Do vývoje navíc zasáhla i komplexní pozemková úprava z konce loňského roku. „Nahromadily se věci, které komplexní pozemková úprava jednoduše řešila. Šlo zejména o sjednocení pozemků stejných vlastníků v dané lokalitě," řekl místostarosta Doležel.

Město potřebovalo vyřešit i přístupové cesty, protože na některé pozemky nebyl přístup. „K pozemkovým úpravám nás také vede riziko přívalových vod, které jsou velkým problémem Slavkova," upozornil Doležel.

Protože však v té době ještě nebyla kupní smlouva uzavřena, vrací se celá věc na začátek. „Schválením komplexní pozemkové úpravy padají všechny smlouvy, které nejsou dotažené do konce, a musejí se projednat znovu," podotkl místostarosta. Mezi ně tak podle města patří i ta ohledně bytových domů na Zlaté Hoře.

Pozemkovou úpravou totiž zanikl uvažovaný předmět prodeje. „Úprava spojila tři pozemky pod různými parcelními čísly do jednoho pozemku s jiným parcelním číslem," vysvětlil vedoucí slavkovského odboru investic a rozvoje Petr Lokaj.

Sloučením pozemků do jednoho zanikl původní předmět smlouvy, kterou město se společností Čáslava-stav uzavřelo. „To dalo svým usnesením najevo i prosincové zasedání městského zastupitelstva," vysvětlil situaci Lokaj. Na prodej nového pozemku tak musí město opět vypsat záměr prodeje. „Odbor investic a rozvoje chystá k tomuto záměru možné varianty. To ovšem nevylučuje další jednání s firmou Čáslava-stav. Konečné rozhodnutí je však za zastupitelstvu města," uvedl Lokaj. Sídliště Zlatá Hora se v posledních letech rozrůstá. Vzniká tam například celá nová ulice, pro kterou slavkovští zastupitelé už schvalovali i jméno. Podle návrhu, který podali zástupci sdružení stavebníků a majitelů pozemků v nové ulici, se bude jmenovat Slunečná.