Některé stromy rostou totiž tak blízko domů, že podle nich objekty ohrožují. „Takový razantní zásah bych nikdy neudělal, přírodu mám rád. A kromě toho bych sám ohrozil svůj dům, kdybych se snažil jeden ze dvou stromů, které před ním rostou, takovýmto způsobem odstranit. Nic to ale nemění na tom, že když fouká silný vítr, mám velké obavy. Spadané větve můžou udělat mimo jiné velkou škodu na střeše," nastínil obyvatel ulice Jiří Strašil, který si přeje sanaci stromů. Stejně jako jeho sousedé.

Jako před lety

Dvě lípy, které rostou před jeho domem, patří ke třinácti diskutovaným stromům, u nichž vedení města pověřilo před šesti lety odbor životního prostředí vypracováním odborného posudku. Na základě žádostí obyvatel se nedávno proces zopakoval.

A jeho výsledek téměř kopíruje stanovisko z roku 2008: stromy až na jednu výjimku nejsou ve stavu, kdy by bylo nutné je kácet, stačí zdravotní prořez. K němu se má přikročit příští rok. „Všechny stromy jsou v relativně dobré kondici. Nejsou kromě toho ani tak staré jako například stromy v historických alejích. Nejistota panuje pouze u jedné z lip, u té teprve ozdravné řezy ukážou, jestli nebude skutečně vhodnější ji pokácet," tlumočila výsledek práce odborníka slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Od posledních ořezů prý stromům opět narostly haluze a těch by se nyní znovu měly zbavit. „Odborník nám také doporučil prořezy dělat každých pět let, ale to už se víceméně děje, neboť před rokem 2008 se zajišťovaly i v roce 2002. Letos už se nicméně zásah nestihne udělat. Do rozpočtu pro příští rok radnice vyhradila sto padesát tisíc korun pro technické služby města, které najmou odbornou firmu, aby se o lípy postarala," avizovala Slámová.

S tím ale není docela spokojený jiný obyvatel ulice Miroslav Merta. Tomu se jedna ze silných větví lípy naklání přímo nad střechou domu. „Až mi na něj spadne, jsem zvědavý, kdo mi to zaplatí. Před pár dny vál v noci silný vítr a větve mi zase napadaly na auto," poukázal Merta. Znovu o pokácení ale nejspíš žádat nebude. „Nevím, co si o posudku mám myslet, nejsem odborník," prohlásil muž.

I úplnou korunu

Lípa, u které se přeci jen o úplné sanaci uvažuje, stojí před Strašilovým domem. „Pokud bude rozhodnutí takové, budu spokojený. Pokud ale město nechá oba stromy jen lehce prořezat jako v roce 2008, nebude to stačit. Udělali to jen do úrovně hřebenu střechy, ale strom je mnohem vyšší a je třeba řešit i jeho korunu," připomněl Slavkovan.

Podle něj už není strom vzhledem ke své výšce ani v bezpečné vzdálenosti od domu. Ukázal i fotografii z roku 1934, kdy jeho prarodiče malou lípu před domem zasadili. „Měla výšku asi dospělého člověka, taková by mi vyhovovala," poukázal Strašil.

Výsledek odborného posudku nijak nepřekvapil ředitele technických služeb města Radoslava Lánského. „Povyk okolo lip se řeší už dlouhou dobu, jejich pokácení žádá mnoho lidí. Odborný posudek tomu ale nenahrává. Když porovnám stav stromů v historických alejích a v Tyršově ulici, tak se nelze divit, lípy jsou v mnohem lepším stavu. Zdravotní prořez bude úplně stačit, plošné kácení není třeba," je přesvědčený Lánský.

Tím si ale Strašil není tak jistý. „Nesouhlasím. Větve teď vyrašily mnohem víc, než to bývalo dřív. Nevím, jestli bude stačit, když se opět jen uřežou," obával se muž.