Takže zatímco někde tvoří rozpočty na rok 2016, jinde chtějí skončit. Což je případ svazku obcí Melicko. „Původně byl vytvořený jen kvůli vybudování cyklotrasy od dědického sídliště Víta Nejedlého na Zelenou horu a Odrůvky. Ta je hotová. Od té doby jsme nenašli společný projekt, letos na podzim tak budeme svazek rušit. Návrhy ke kroku jsou už víc než rok, teď se konečně uskuteční," oznámil starosta Pustiměře, kde má svazek sídlo, Miloš Nevřala.

Ke zrušení je třeba schválení valné hromady a jednotlivých zastupitelstev. Konkrétně Pustiměř už má za končící svazek i náhradu. „Jsme součástí Místní akční skupiny Na cestě k prosperitě, která nám vyhovuje víc. Chystáme se žádat o dotace. Ale konkrétní strategii budeme schvalovat až v prosinci. Za nás vím, že potřebujeme peníze pro mateřinku," nastínil Nevřala.

Už loni hovořilo vedení Hoštic-Heroltic o tom, že svazek Ivanovická brána neplní funkci, pro kterou byl založený. Vesnice vystoupila. Mikroregion nemá plány ani na další období. „Svazek měl své výsledky ze začátku své existence, ale teď už ne. Nyní se soustředíme hlavně na organizování školení i společných kulturních a společenských akcí, jako jsou třeba sportovní turnaje," přiblížil starosta Ivanovic na Hané a předseda svazku Vlastislav Drobílek.

Jinde na plánech pracují. Chtějí navazovat na už dokončené projekty, třeba jako v případě mikroregionu Ždánický les a Politaví. Z velkých projektů se jim letos podařilo vybudovat protipovodňový systém ve 13 obcích nebo zařídit oslavy 20. výročí vzniku svazku. „Na další rok chystáme druhou etapu výstražného protipovodňového systému, protože některé obce vyjádřily zájem o to, připojit se k už vybudovanému," sdělil křenovický starosta a předseda svazku Jaromír Konečný.

Velký projekt si letos odškrtl také svazek obcí Mezihoří. „Nedávno jsme dokončili zakázku, na základě které získali obce a jejich obyvatelé díky dotaci kompostéry a drtiče. V současné době je rozdáváme lidem. Posledním krokem bude doplatit spoluúčast obcí ve svazku," informoval za svazek nesovický starosta Vítězslav Reška. Podle něj byl o projekt zájem, jelikož šlo už o druhé kolo.

Pokud jde o plány na příští rok, zaměří se zřejmě na vytvoření pozice projektového manažera. „Pomáhal by s dotacemi. Dosud se na tom podílela Místní akční skupina Vyškovsko, ale už na to nemáme kapacity. Pozice je třeba. Když není, s obnosem peněz je to obtížnější," vysvětlila manažerka skupiny Vyškovsko Ludmila Kolářová.

Právě peníze jsou alfou a omegou dalšího fungování dobrovolných svazků. „V poslední době jsme vytvářeli třeba cyklostezky, odpočívadla a altánky. Pokud jde o plány pro další období, záleží na tom, jaké budou dotační tituly. Budujeme hlavně z nich. Příjmy z obcí nejsou vysoké, kdyby byly, obce by do svazku nešly," popsal starosta obce Rostěnice-Zvonovice, která je sídlem svazku obcí Větrník, Roman Petřík. Navzdory nejasným dotacím chtějí síly spojit v zásadní investici: výstavbě kanalizace pro Rostěnice-Zvonovice, Kučerov, Lysovice a Hlubočany.

PAVLÍNA VÁŽANOVÁ