Od loňského října totiž platí nařízení, podle kterého měl spolek okamžitě zastavit práce na terénních úpravách dráhy. „Cedule také oznamuje, že v roce 2014 stavební úřad nařídil odstranění terénních úprav na pozemcích. Upozorňujeme tedy, že navážení odpadu a zeminy je v rozporu s jeho rozhodnutím, a kdo to poruší, může dostat pokutu," popsal Matyáš.

Průjezd tabule nezakazuje. „Je jen informativní a výchovná. Zákaz vjezdu na cestu umístit nemůžeme. Není to v našich kompetencích, jde o veřejně prospěšnou komunikaci," vysvětlil Matyáš.

Pohled spolku SVS Delta Racing Team k aktivitě Vážan je spíš vlažný. „Jde o soukromou iniciativu vesnice, která nijak nesouvisí s výkonem jejích pravomocí. Na svůj pozemek si zkrátka umístili ceduli. Pro nás to nemá žádné důsledky. Na druhou stranu odvádí pozornost řidičů. Otázka je, jestli neohrožuje bezpečnost provozu," okomentoval právní zástupce spolku Jan Pořízek.

Kamiony tak hlínu naváží dál. Z Pořízkova pohledu to není v rozporu s rozhodnutím stavebního úřadu. „Pokud je zemina dovážená s tím, že ji tam máme dočasně uloženou, pak to podle nás rozhodnutí neodporuje. Terénní úpravy, které jsou zakázané, by musely trvale měnit vzhled krajiny. Do Vážan kamiony pouze dováží materiál, který v místě uskladňujeme. A obec si rozhodnutí vykládá po svém," poznamenal Pořízek.

Jak ale upozornil Matyáš, spolku k navážce chybí povolení krajského úřadu. „Kraj by po nich měl chtít, aby se prokázali oprávněním k uskladnění odpadu, který tvoří nejen zemina, ale i suť. Pokud ho nemají, nesmí navážet," je přesvědčený Matyáš.

Spolek povolení skutečně nemá. Podle Pořízka ho však ani nepotřebuje. „Zemina není automaticky považovaná za odpad, pokud je zajištěno její další využití. A to je. Má sloužit k terénním úpravám, které ovšem jsou dočasně pozastavené. Hlína je tak vedlejším produktem, ne odpadem. K jejímu dovozu povolení potřeba není," vysvětlil Pořízek.

Nová cedule tak zatím velkou odezvu nevzbudila. Podle obyvatelky Anny Mojžíšové kamiony stále jezdí. Lidé se tak bojí záplav, které už v minulosti zažili. „Když přijdou prudké deště, hlína z dráhy spláchne celé Vážany. Starosta navíc říká, že stále nic nepomáhá. Nedávno jsme tam ale viděli městskou policii, možná už snahy nějaký efekt mít budou," doufá žena.

Slavkovští strážníci však na cestě ke skládce byli z jiného důvodu. „Obec pořizovala důkazy, počítala náklaďáky, které místem projedou, pro případné správní řízení. Jenže předseda spolku jim začal vyhrožovat fyzickým napadením. Dojeli jsme tam, aby se nic nestalo," vysvětlil velitel strážníků Petr Smejsík.

Starosta v kauze očekává pomoc hlavně od slavkovského úřadu a kraje. O tom, v jaké fázi je pomoc od Slavkova, v jehož kompetenci jsou opatření v oblasti stavební a životního prostředí, však město nechce mluvit. Starosta Michal Boudný na věc vydal informační embargo. Prý kvůli správnímu řízení, které je v běhu.

Kraj je sdílnější. „Hejtman Michal Hašek podnítil komplexní kontrolu dosavadního postupu všech úřadů. Každý týden dostává souhrnnou informaci o stavu věci. Konzultoval už i možný postup s předsedou vlády, ministrem vnitra a generálním i krajským ředitelstvím hasičského záchranného sboru. Na úrovni vlády pak řeší placení sanačních prací, které jsou odhadované na desítky milionů korun," popsala krajská mluvčí Eliška Holešinská Windová.