Mnozí obyvatelé města proto vyrážejí na vzdálenější čerpací stanice za levnějším tankováním. „Nejlepší ceny mají asi v Rousínově. Když mám možnost, natankuji tam,“ přiznal například Vyškovan Lukáš Cyprian.

Ve městě se ozývají hlasy, že čerpací stanice se dohodly a drží cenu záměrně vysoko. Podle mluvčího antimonopolního úřadu Martina Švandy se však nejedná o kartelové dohody. „V poslední době jsme žádné podněty týkající se cen pohonných hmot na Vyškovsku neobdrželi. V minulosti jsme několik podnětů tohoto druhu prověřovali, vždy však s výsledkem, že se jedná o takzvané cenové následování, které není z hlediska hospodářské soutěže zakázané,“ uvedl pro Deník Rovnost Švanda.

Kovové výlisky a vepřové kůže zkomplikovaly v úterý po čtvrté hodině odpoledne provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.
Zamaštěná dálnice blokovala provoz 7 hodin. Při nehodě se vysypaly prasečí kůže

Jak vysvětlil, při cenovém následování jednotliví prodejci sledují ceny na trhu a následně přizpůsobují ty své na úroveň konkurence. Jestliže tedy jeden majitel benzinky zlevní, další to udělá taky, ovšem vždy jen do té výše, aby ceny zůstaly na stejné úrovni.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

I ve Vyškově ale existují výjimky. Například čerpací stanice Donak prodávala v úterý jeden litr nafty jen za 28,50 korun. „Naše firma nemá zapotřebí ceny dorovnávat podle konkurence, ve Vyškově máme dlouhodobě nejlevnější naftu. O její kvalitě hovoří bezproblémové kontroly České obchodní inspekce a také kontrola Celní správy v roce 2017,” připomenul majitel čerpací stanice Radek Hrazdíra.

Naproti tomu vyškovský MOL prodával v úterý litr nafty i Naturalu 95 za 32,50 korun. Mnozí obyvatelé města si už na vyšší ceny zjevně zvykli. „Já tankuji na čerpacích stanicích MOL. Podle mě je ta cena ještě v normě,“ reagoval třeba Vyškovan Marek Fantál.

Proč jsou pohonné hmoty ve Vyškově tak drahé? Podle ekonoma Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus ovlivňuje cenu řada faktorů. „Pokud je čerpací stanice u dálnice, může si dovolit vyšší cenu. Vliv má také cena ropy, to, kolik má stanice zákazníků, výše daní nebo třeba marže rafinérie, distributora nebo koncového prodejce,“ vyjmenoval Kovanda, aniž by se blíže vyjádřil ke specifickému postavení Vyškova.

Vyškovské pivo si v pivovarské prodejně už nikdo nekoupí.
Vyškovské pivo došlo. Čeká se na soud



Podle něj bude ropa přes léto dále zlevňovat. „Cena za jeden litr benzinu klesla aktuálně v průměru pod třicet korun za litr. Je velmi pravděpodobné, že benzin bude letos o prázdninách nejdostupnější minimálně od roku 2005 a tedy nejlevnější v poměru k průměrné hrubé mzdě,“ předpověděl.

MARIE MRÁZOVÁ