V minulých letech začalo ubývat přístrojů i na Vyškovsku a Blanensku. Hlavně kvůli malému využívání. „Ve vyškovském regionu je momentálně 72 telefonních automatů, v roce 2012 jich bylo 126, v blízké době budeme rušit další. Na Blanensku je 102 automatů, jeden plánujeme také zrušit,“ sdělila mluvčí společnosti O2 Jitka Pajurková.

Lidé v současné době telefonní automaty totiž nevyužívají tak jako dřív. „Telefonní budku jsem nepotřebovala léta. Myslím, že v době internetu a mobilů je to přežitek,“ uvedla Viera Čechová z Kulířova. Telefonní budky však nemusí vždy zmizet úplně, mohou mít i jiné využití. Pokud by měl někdo zájem nebo nápad, může se s O2 domluvit na předělání. Z automatu může vzniknout například v poslední době velmi populární KnihoBudka, jichž je v republice už třicet.

Ilustrační foto.
Hezčí náměstí: poničené zídky z centra zmizí

Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově o předělání telefonního automatu na KnihoBudku zájem nemá. „Předělání stojí minimálně deset tisíc korun. My na to peníze nemáme. Máme vlastní knihobudku umístěnou už tradičně v akvaparku“, informovala knihovnice vyškovské knihovny Zdeňka Adlerová.

V současné době je v České republice 7634 přístrojů. Vzhledem k zákonu ale všechny telefonní automaty nezmizí. Podle zákona musí totiž veřejný telefonní automat být v každé obci do 999 obyvatel. V obcích od 1000 do 4999 obyvatel pak jen za předpokladu, že na místě není dostatečný signál minimálně dvou mobilních operátorů.

PAVEL VIČAR