Vysokou fluktuaci ve svých řadách pozoruje i velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček. „A nových zájemců je málo. Uchazečům mnohdy chybí fyzička nebo dobré komunikační dovednosti, často také neprojdou psychotesty,“ uvedl.
Jak dodal starosta, Vyškov není jediným městem, které má s odchody problém. „V podstatě se o strážníky přetahujeme. Posledním impulsem bylo rozšiřování slavkovské městské policie. Zareagovat jsme museli.,“ zdůvodnil Goldemund.

Navýšení platůDotkne se 20 vyškovských strážníků, od dubna pak 21, město přijme dalšího. Navíc dostanou 542 tisíc korun. To představuje sedmiprocentní nárůst, tedy něco málo přes 2 000 korun pro každého. Peníze Vyškov použije z rezervy.

Slavkovská mluvčí Veronika Slámová upřesnila, že čtyři měsíce řešili podstav. „Odešel nám velitel. Od začátku března máme posilu v podobě nové strážnice. Městská policie tak má opět tři členy. Zprávy o tom, že by chtěli odcházet, nemáme. Jsou s námi od počátků, věříme, že se projeví jejich patriotismus a zůstanou,“ řekla.

Motivovaní by podle ní měli být dostatečně. K tabulkovým platům získávají různé benefity. „Třeba pětadvacet dní dovolené, stravenky, nově také tři dny takzvaných sick days,“ sdělila s tím, že o navyšování mezd město nyní neuvažuje. „Samozřejmostí je ale osobní ohodnocení za výkony,“ podotkla mluvčí.

Stabilní počet strážníků si udržuje Rousínov. Od roku 2011 jím byl pouze Petr Minařík, loni město přijalo strážnici a asistenta. „Problémy ale narůstají, navíc radnice plánuje smluvně rozšířit naši působnost do některých okolních obcí. Proto nyní přijímáme další posilu,“ přiblížil Minařík.

To v Blansku na pořádek dohlíží dvacet strážníků. V poslední době odešli tři. „Jeden neměl potřebné vzdělání, další šel do invalidního důchodu a u třetího se odchod řešil výpovědí. Podařilo se je ale kvalitně nahradit,“ informoval tajemník městského úřadu Josef Kupčík. Na rozdíl od Vyškova jsou podle něj jinak řady městské policie v Blansku stabilní.