Radnice podle něj chce zajistit i dostatečné množství stánků s občerstvením. Co se týká programu, zajistí ho městské kulturní středisko. Na Masarykově náměstí vystoupí vyškovské základní a mateřské školy se svými besídkami. „Připravujeme také několik představení v podání profesionálních souborů. Na závěr se představí vyškovský dětský pěvecký sbor Motýlek," přiblížil ředitel kulturního střediska Luboš Kadlec.

Asi hodinový program každý den odstartuje v deset dopoledne a mezi čtvrtou a půl pátou odpoledne.

Termíny trhů∙ 3. prosince Ivanovice na Hané, Slavkov u Brna
∙ 17.21. prosince Bučovice
∙ 19.23. prosince Vyškov

Jak už vedení radnice dřív vysvětlovalo, o delší trhy nemají prodejci zájem. Ve Vyškově totiž chybí kupní síla. Své o tom vědí také v Rousínově. Zatímco lidé ve Vyškově si užijí alespoň pět dnů vánoční atmosféry, Rousínované se podobné akce nedočkají. „V minulosti nějaké pokusy byly, ale neosvědčily se. Neměli jsme velkou odezvu ani od lidí, ani od stánkařů. Ti přece jen raději jedou tam, kde už mají trhy tradici a kde mají jistější výdělek. O vánoční atmosféru ale lidé nepřijdou. První adventní neděli budeme rozsvěcet vánoční strom," uvedla vedoucí rousínovského odboru školství a kultury Eliška Škrobová.

Naopak v Bučovicích by měly být vánoční trhy pojaté ve velkém. Alespoň to tvrdí majitel pořadatelské Agentury smíchu a zábavy Jiří Šarman. Stejně jako ve Vyškově potrvají pět dnů. „Kromě bohatého výběru z různých druhů zboží, včetně tematicky laděných, atmosféru dotvoří i vánoční hudba, která bude návštěvníky provázet po celý den. A každý den ve tři odpoledne vystoupí různí umělci nebo například žáci místní základní umělecké školy," nastínil Šarman, který doufá, že se mu podaří sehnat kolem padesáti prodejců.

Jako první v regionu a zároveň jedni z prvních na jihu Moravy se vánočních trhů dočkají Slavkované. Jarmark se ve městě uskuteční 3. prosince. „Patří také mezi jedny z největších. Rozprostírat se bude na Palackého náměstí, v Husově ulici a na zámeckém nádvoří, a to od devíti hodin ráno do devíti večer. Máme ho laděný nejen do vánoční, ale i řemeslné atmosféry. A v tomto duchu si návštěvníci můžou koupit i občerstvení," popsala mluvčí města Veronika Slámová.

Ve stejný den se na trh můžou těšit i obyvatelé Ivanovic na Hané. „Půjde o jednodenní mikulášský. Už tradičně ho máme spojený s vánoční výstavou v malém sále kulturního domu. Ve velkém se děti dočkají divadelní pohádky s mikulášskou nadílkou. A také rozsvítíme vánoční strom," poznamenala za ivanovický úřad Gabriela Hladká.

Co se týká trhů, tam město pravidelně očekává kolem třiceti až čtyřiceti prodejců. Na vánoční sortiment ale na rozdíl od Vyškova důraz neklade. „Rozesíláme stánkařům pozvánky a dopředu nevím, kdo přijede. Tradiční už ale bývá prodej zabijačkových produktů," sdělila Hladká.