Jak vysvětlila kastelánka zámku Jana Burianková, fontána musela přes zimu vyschnout. Nyní se bude řešit další postup, který povede k odsolení. „Asi za dva týdny budeme mít schůzku s firmou, která ji restaurovala. Bližší informace tak budeme mít po ní,“ sdělila.

To potvrdila i mluvčí památkového ústavu Dagmar Šnajdarová. „Máme zpracovaný a doplněný restaurátorský záměr na odsolení. To je možné zajistit buď na konci léta, nebo na podzim, kdy panují příhodné podmínky. Máme také zpracovaný popis stavu kašny a ten konzultujeme s dodavatelem,“ přiblížila.

Ilustrační foto.
Tankování ve Vyškově? Dlouhodobě nejdražší. O kartelovou dohodu nejde, říká úřad

Fontána při pracích asi zůstane na místě. „Měla by se balit do buničiny, několikrát se odeberou vzorky, které zpracuje laboratoř. Jak dlouho práce potrvají, bude záviset na výsledcích,“ uvedla Burianková. Z čeho zasolení vzniklo, se zatím neví. „Pracujeme s několika variantami. Sůl mohla vzejít z půdy, vody nebo deště,“ nastínila.

Zámek a fontánaPrvek uprostřed nádvoří váží třicet tun. Historikové umění označují bučovický zámek za renesanční perlu Moravy a jeho fontánu za jeden z nejhezčích vodních prvků Evropy. Loni zámek navštívilo přes deset tisíc lidí. Zájem o něj roste.

Až restaurátoři osmimetrový manýristický skvost soli zbaví, můžou doporučit další postup, který zajistí, aby se už nezasolil. „Vše ale řešíme i s laboratoří a pražskou památkovou péčí a jejich odborníky na restaurování. I ti doporučí, co dál,“ přiblížila kastelánka.

Rok 2017 v objektech ve správě památkového ústavu připomíná období renesance. Vyvrcholením je zítřejší otevření nové prohlídkové trasy na zámku v Bučovicích Moravský aristokrat v labyrintu světa. Památka se tak stala klíčovým objektem letošního roku.

Ilustrační foto.
Kobeřice omezily na hřištích pohyb psů. Jejich majitelům nově hrozí i pokuta

Nová trasa láká Ondřeje Zouhara. „Samozřejmě by se mi víc líbilo, kdyby fontána tryskala, myslím, že by mohla přilákat i víc turistů do Bučovic. Co se dá dělat, snad příští sezonu,“ řekl.