„Během podzimu společnost Moravské naftové doly Hodonín vybudovala vrt hluboký sedm set metrů poblíž silnice na Kobeřice u Brna. Kolem něj vznikla zpevněná panelová plocha. Věže, s jejichž pomocí ho stavěla, už těžaři odvezli. V současné době je už stavba po technické stránce zabezpečená tak, aby do ní neklesala voda a zároveň neunikla ropa," objasnil starosta Vážan nad Litavou Josef Hloužek.

Stavba podle jeho slov znamená mimo jiné přínos pro obecní pokladnu. „Deset procent výnosu z těžby bude firma odvádět na báňský úřad. Tam zůstanou čtyři procenta a zbývajících šest by mělo putovat do naší kasy. V některých obcích v okolí, kde už podobný vrt funguje, byla vydatnost zdroje nadprůměrná a pro rozpočty proto těžba znamenala přilepšení v řádu milionů korun. U nás se ale takové zisky neočekávají. I tak by to ale mohly být zajímavé peníze," přiblížil Hloužek.

Les ustoupí

Jestli se ale bude opravdu těžit, se prý teprve uvidí. „Podle mých informací ještě nedošlo k těžební zkoušce. Jestli nad vrtem vyroste charakteristické kývající se čerpadlo, se podnik rozhodne až podle toho, jestli se těžba ukáže jako rentabilní. Hornina v místě je totiž vazká, tudíž bude oddělování ropy náročnější. V případě, že se bude opravdu těžit, bude muset záměru ustoupit les, aby vzniklo místo, kde se ropa může hromadit. Než se ale těžební zkouška uskuteční, s žádnými zisky z tohoto projektu nepočítáme. Do našich plánů je zařadíme, až budou opravdu jisté," vysvětlil starosta.

Zvýšeného ruchu ve vesnici se ale Vážanští nemusejí obávat. „Pokud by se vytěžila jedna cisterna týdně, budeme rádi. Víc toho s největší pravděpodobností nebude. Naši obyvatelé proto nemusejí mít strach, že by zprovoznění vrtu znamenalo kolony nákladních aut směřujících k těžebnímu zařízení," ujistil Hloužek.