„Agrese Rudé armády směřovala ne v tak dávné minulosti vyjma Československa například do Finska, Polska, Litvy, Estonska nebo Lotyšska. A její neblahá pokračovatelka armáda Ruska pak v současné době úřaduje na Ukrajině. Rudá armáda sice v roce 1945 osvobodila naše město, ale chovala se jako primitivní opilá sebranka vrahů, násilníků," zdůvodnil Reich, proč by se ulice v Rousínově měla přejmenovat.

O změnu názvu usiluje už od roku 1989. „Myslím, že dotyčná ulice nese stále stejné jméno jako za rozvinutého socialismu jen z důvodů poúnorového vymývání mozků a pozdější ignorace," dodal Reich.

S větší podporou

K tomu je ovšem třeba vypsat mezi jejími obyvateli referendum, kde by na jasně položenou otázku stran názvu své ulice jasně odpověděli ano, nebo ne. Nedostalo se ale na něj. Na březnovém zasedání pro hlasovalo jen šest zastupitelů z osmi potřebných.

Nesouhlasil s ním například Zdeněk Šedý. „Pokud návrh nevychází z petice, ale jen od jednoho obyvatele, jsem proti," vysvětlil tehdy zastupitel.

Reich má za to, že název ulice znamená pro Rousínov velkou ostudu. Přišel přitom i s návrhem, jak by se ulice nově jmenovat mohla. „V čísle popisném 9 v dotyčné ulici žil pilot RAF, který padl v Anglii. Jeho jméno bylo Vykoukal a Vykoukalova ulice se mi zdá jako adekvátní název bez poskvrny," navrhl muž.

Jeho iniciativa se nicméně u lidí s odezvou nesetkává. Z deseti obyvatel, které redaktor Vyškovského deníku Rovnost oslovil v centru Rousínova, totiž žádný nepovažoval změnu současného názvu ulice za nutnou.

Někteří byli i vyloženě proti. „Přejmenování by přineslo víc problémů než užitku. To proto, že by bylo třeba přepisovat a vyměňovat hory dokumentů, jen kvůli jednomu názvu. U řadových obyvatel by víceméně šlo jen o občanské průkazy, ale je třeba myslet na to, že v ulici Rudé armády má sídlo celá řada podnikatelů, kterých by se to s ohledem na jejich firmy dotklo mnohem víc," nesouhlasila třeba Rousínovanka Jaroslava Leznerová.

Podobná iniciativa jako v Rousínově vznikla i ve Vyškově. Jejím předmětem je ulice Antonína Zápotockého. Návrh na její přejmenování zpracoval za Vyškovský smíšený pěvecký sbor spisovatel a bývalý novinář Josef Špidla. Podle něj se však dokument zatím na radnici nedostal.

Podle jeho slov je Vyškov jedním z mála měst v republice, které takto pojmenovanou ulici má. „Přitom Zápotockého jméno je přímo spojené s nejtemnějším obdobím našich novodobých dějin. Byl předsedou vlády, která podepsala 248 rozsudků smrti, včetně jediného, který se vztahoval na ženu, totiž Miladu Horákovou. Éra poprav, zabití při útěku přes hranice a transportování vězňů do koncentračních táborů v Jáchymově pokračovala i poté, co se stal prezidentem," připomněl Špidla.

Dodal, že Zápotocký také vyhlásil amnestii, která pustila na svobodu řadu válečných zločinců. „Nevinní političtí vězni však trpěli v kriminálech dál. Živou legendou je například předseda vyškovské pobočky Konfederace politických vězňů Bohumil Robeš," poznamenal Špidla.

Poznamenané osudy

Podle něj stál i za měnovou reformou, která přivedla miliony lidí na mizinu. „S ohledem na to a mnoho jiného jsem opravdu znepokojený, že ve Vyškově po něm pojmenovaná ulice existuje. Přejmenování jsem inicioval už v devadesátých letech, vůle ale tehdy chyběla," vzpomínal bývalý novinář.

Uskutečnění jeho záměru je zatím v nedohlednu. Návrh si cestu na radnici nenašel. „Zatím se mi nic takového do ruky nedostalo, slyším o tom vůbec poprvé," prohlásil starosta Vyškova Karel Goldemund.