Jejich hlavní argument? Pokles tržeb. „Zákaz kouření by se u spousty restauratérů určitě projevil. Myslím si, že když jsou v budově oddělené části pro kuřáky a nekuřáky, tak to stačí. Úplný zákaz by byl podle mě chybou. U nás bychom to pocítili asi především v zimě, kdy jsou lidé zvyklí zapálit si cigaretu vevnitř," prohlásila vyškovská kavárnice Renata Adamová.

Podobný názor skrze chystanou normu převládá také u dalších podnikatelů v oblasti pohostinství. „K nám sice nechodí zákazníci jenom proto, aby si zapálili cigaretu, ale samozřejmě zakouřit si u piva je pro mnoho lidí už takový rituál. Navíc si u nás cigarety i dost kupují, takže bychom to poznali také v tomhle směru. Tržby by se zřejmě snížily. Ale žádné existenční problémy naopak neočekávám," myslí si obsluha vyškovské herny Miroslava Živná.

Podobný, ale ještě o poznání skeptičtější názor na celou věc má Martin Sobotka, který ve Vyškově provozuje kavárnu. Podle něj může opatření vést až ke krachu některých podniků. „Pokud by se to skutečně uzákonilo, byl by to pro nás asi dost velký problém. Nejspíš bychom museli změnit celkovou koncepci podniku. Přitom lidé budou kouřit dál, to se pochopitelně nezmění. Aby byli zdravější, tak by nesměli jíst dnešní jídlo, auta by musela jezdit na elektřinu, protože i ten vzduch, který dýcháme, zdraví také příliš nepřidá. A takhle bych mohl pochopitelně pokračovat dál," naznačil Sobotka.

Změna zavedených pořádků nenechává chladnými ani zákazníky hospod a restaurací. Podle některých by podniky přišly o své kouzlo. „V hospodě má být veselo a k pivu cigareta prostě patří. Kdo chce, tak do zakouřených prostor vůbec nemusí. V restauracích ať to klidně zakáží, ale tradiční hospody by to podle mě poškodilo. Hospoda bez cigaret prostě není hospoda, takže si myslím, že zákaz kouření je hovadina," řekl jeden z vyškovských štamgastů.

Názory na vyhnání tabákového kouře se liší víceméně podle toho, zda dotyčný potřebuje po ránu cigaretu. Pro zákaz je tak třeba Vyškovan Pavel Matejec. „Rozhodně jsem pro zavedení opatření. Nekouřím, a proto bych to jedině uvítal. Zároveň si ale myslím, že lidé kvůli tomu s kouřením nepřestanou," konstatoval Matejec.

Vyškovská servírka Kateřina Semenková si provoz bez cigaretového kouře dokáže představit. Myslí ale i jako obchodnice. „Osobně bych zákaz na jednu stranu uvítala, sama jsem nekuřačka, a tak by se zrovna pro mě nic neměnilo. Na druhou stranu je ale důležitá i obchodní stránka věci. Myslím, že to může ohrozit podnikání. U nás v restauraci se kouřit smí, část lidí určitě přestane chodit," upozornila Semenková.

Ministerstvo má novelu zákona regulující kouření předložit nejpozději do letošního prosince.

JAN JURÁK