VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Úplný zákaz kouření? Klesnou nám tržby, bojí se krachu hospody a kavárny

Vyškovsko – Několik let se o tom hovořilo, nyní to vypadá, že kouření v restauracích, hospodách, barech i na diskotékách může v České republice skutečně odzvonit. Ministerstvo zdravotnictví se totiž chystá vyhnat z restaurací cigaretový kouř jednou provždy. A podle všeho není se svou chystanou novelou protikuřáckého zákona bez šance. Úplného zákazu kouření se tak obávají i někteří živnostníci z Vyškovska.

29.7.2014 20
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Jejich hlavní argument? Pokles tržeb. „Zákaz kouření by se u spousty restauratérů určitě projevil. Myslím si, že když jsou v budově oddělené části pro kuřáky a nekuřáky, tak to stačí. Úplný zákaz by byl podle mě chybou. U nás bychom to pocítili asi především v zimě, kdy jsou lidé zvyklí zapálit si cigaretu vevnitř," prohlásila vyškovská kavárnice Renata Adamová.

Podobný názor skrze chystanou normu převládá také u dalších podnikatelů v oblasti pohostinství. „K nám sice nechodí zákazníci jenom proto, aby si zapálili cigaretu, ale samozřejmě zakouřit si u piva je pro mnoho lidí už takový rituál. Navíc si u nás cigarety i dost kupují, takže bychom to poznali také v tomhle směru. Tržby by se zřejmě snížily. Ale žádné existenční problémy naopak neočekávám," myslí si obsluha vyškovské herny Miroslava Živná.

Podobný, ale ještě o poznání skeptičtější názor na celou věc má Martin Sobotka, který ve Vyškově provozuje kavárnu. Podle něj může opatření vést až ke krachu některých podniků. „Pokud by se to skutečně uzákonilo, byl by to pro nás asi dost velký problém. Nejspíš bychom museli změnit celkovou koncepci podniku. Přitom lidé budou kouřit dál, to se pochopitelně nezmění. Aby byli zdravější, tak by nesměli jíst dnešní jídlo, auta by musela jezdit na elektřinu, protože i ten vzduch, který dýcháme, zdraví také příliš nepřidá. A takhle bych mohl pochopitelně pokračovat dál," naznačil Sobotka.

Změna zavedených pořádků nenechává chladnými ani zákazníky hospod a restaurací. Podle některých by podniky přišly o své kouzlo. „V hospodě má být veselo a k pivu cigareta prostě patří. Kdo chce, tak do zakouřených prostor vůbec nemusí. V restauracích ať to klidně zakáží, ale tradiční hospody by to podle mě poškodilo. Hospoda bez cigaret prostě není hospoda, takže si myslím, že zákaz kouření je hovadina," řekl jeden z vyškovských štamgastů.

Názory na vyhnání tabákového kouře se liší víceméně podle toho, zda dotyčný potřebuje po ránu cigaretu. Pro zákaz je tak třeba Vyškovan Pavel Matejec. „Rozhodně jsem pro zavedení opatření. Nekouřím, a proto bych to jedině uvítal. Zároveň si ale myslím, že lidé kvůli tomu s kouřením nepřestanou," konstatoval Matejec.

Vyškovská servírka Kateřina Semenková si provoz bez cigaretového kouře dokáže představit. Myslí ale i jako obchodnice. „Osobně bych zákaz na jednu stranu uvítala, sama jsem nekuřačka, a tak by se zrovna pro mě nic neměnilo. Na druhou stranu je ale důležitá i obchodní stránka věci. Myslím, že to může ohrozit podnikání. U nás v restauraci se kouřit smí, část lidí určitě přestane chodit," upozornila Semenková.

Ministerstvo má novelu zákona regulující kouření předložit nejpozději do letošního prosince.

JAN JURÁK

Autor: Redakce

29.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 20
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Neznámá bílá látka znečistila biotop v Kroužku

Ilustrační foto.

Flotila parníků po zimě vyrazí na přehradu. V Brně otevřou čarodějnickou školu

Liga mistrů? Náklady a riziko zranění. Není to priorita, zní z Komety

Brno – Hokejová Liga mistrů se chce postupně přiblížit fotbalové, zatím se jí to příliš nedaří. Ne všechny evropské kluby v ní vidí atraktivitu, uvažují spíš nad problémy. Do příštího ročníku se kvalifikoval i mistr české extraligy brněnská Kometa. „Je to jasně dané z rozhodnutí Asociace profesionálních klubů a svazu. Nic nebudeme bojkotovat, respektujeme to," říká majitel a kouč Komety Libor Zábranský.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

VIDEO: Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Obchvat Bučovic má ekonomickou studii, lidé v jeho stavbu přesto nevěří

Bučovice – Už s tím ani nepočítám, neskrývá pochyby Aleš Záhumenský z Bučovic na Vyškovsku. Desítky let plánovaný obchvat města mnozí obyvatelé vnímají spíše jako nesplnitelný sen. A to i přesto, že projekt pomalými kroky postupuje vpřed. Dalším posunem je kompletní ekonomická studie, kterou nyní na téma obchvatu vypracovali experti Ředitelství silnic a dálnic.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies