VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Už žádná zelená, ale pořádné víno. Holubičtí koštovali loňské šampiony

Holubice /REPORTÁŽ/ - Před holubickým Hostincem U Kapličky se tísní auta, jedno vedle druhého. Vedle moravských poznávacích značek se tu objevují i ty z východních Čech nebo Slovenska. Z pootevřených oken budovy se line vůně pečeného masa, je slyšet vzrušené hlasy, smích, chvílemi melodii smyčcových nástrojů. Lidé, kteří před domem postávají, drží v rukou skleničku na stopce s vínem. Červeným, bílým, růžovým. Nikdo z nich si nechtěl nechat ujít pátý Holubický košt vín spojený se zvěřinovými hody.

12.3.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií

Kvalitní víno a k tomu steak z jelena. To je pátý holubický košt vín.Foto: Deník / Jelínková Adéla

Lidé posedávají u stolů nebo se tísní u baru s vyskládanými lahvemi vína, kde si vybírají vzorky na ochutnání. „Schválně hostům naléváme méně, ať pouze ochutnávají. Mají možnost seznámit se s šesti stovkami druhů vín,“ prozradil jeden z obsluhujících someliérů Tomáš Čížek, který se holubického koštu účastní už počtvrté.

Čtěte také: OBRAZEM: Metalisti a gangsteři. I to byl dětský maškarní bál ve Hvězdlicích

Jak dodal, většina z šesti členů personálu, který se stará o nalévání, nepochází z Holubic. „Jsou hlavně z brněnských škol, s majitelem jezdí i na jiné akce a soutěže,“ vysvětluje Čížek. Podle něj se v Holubicích lidé do němoty neopíjejí. „Spíš mají takovou zpívající náladu. A také se říká, že kocovina z vína je taková hezčí,“ směje se mladý muž.

MÍSTO ZELENÉ

Čížkova slova doplňuje pořadatel akce Miroslav Karbula. Právě on stojí za mezinárodní soutěží Vinum Juvenale, kde mezi sebou loni soutěžilo 632 vzorků z Čech, Moravy i Slovenska. Všechna tato vína ochutnávají i návštěvníci koštu. „Jsou zvyklí pít decentně, ne do úplné opilosti,“ potvrzuje Karbula, který v Holubicích žije šestým rokem.

Obyvatele obce chtěl prostřednictvím svých koštů naučit pít kvalitní víno. „Byli zvyklí spíš na zelenou, proto jsem je chtěl naučit na pořádné víno. A povedlo se,“ hrdě ukazuje na přeplněný sál Karbula. Podle něj se každoročně na akci prostřídá asi sto padesát lidí. „Je půl jedné odpoledne a už máme prodaných sto deset vstupenek, dnes by se tak počet návštěvníků mohl vyšplhat až na dvě stovky,“ zmiňuje organizátorka Eva Komoňová.

Čtěte také: Vstup do újezdu Březina: vojáci ustoupili, lidé ale čekali víc

Lidé si kromě vína pochutnávají i na specialitách ze zvěřiny. Mezi pod jídlem se prohýbajícími stoly téměř běhá jediný číšník, Oto Valihrach. V rukou drží několik talířů naplněných tmavým masem s nejrůznějšími omáčkami, bramborami a hranolky, kličkuje mezi povystrčenými židlemi a doručuje voňavé objednávky čekajícím gurmánům. „Třicet procent lidí si poroučí jelení steak, hodně jich chce taky kančí medailonky s cibulkou,“ sděluje udýchaně muž.

Jak jde vidět z naservírovaných táců, hodně návštěvníků si přináší i vlastní občerstvení. „Sýry a pečivo si nosí svoje, mají je na zakusování k vínu,“ vysvětluje Valihrach.

POSLEDNÍ STEAK

Za všeobecného veselí, diskuzí nad vzorky vín a zvuků písní, které obstarává pět členů z hudebního souboru Líšňáci, si svůj steak z jelena vychutnává i Radek Chromý z Holubic. Po dvou hodinách akce, která trvá až do devíti večer, si objednal poslední kousek. Do sálu přitom dorazil raději už čtvrt hodiny před začátkem koštu. „Abych chytl místo,“ objasňuje.

Stejně jako jemu, tak i většině hostů nejvíce chutná, mimo jelena, dolnodunajovický ryzlink vlašský, šampion loňského roku. Chromý plánuje zůstat až do devíti večer. „Však poctivě zapíjím vodou,“ obhajuje se vesele.

Čtěte také: Základem vína jsou zdravé hrozny a poctivá práce, říkají vítězové výstavy vín

ADÉLA JELÍNKOVÁ

Autor: Redakce

12.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Čáp bílý. Ilustrační foto.

Nemojany nebo Bohaté Málkovice. Čápi přilétají, s nimi i vlaštovky

Ilustrační foto.

Podle trenéra Trousila prohrál Vyškov ve Zlíně během pět minut

Do školky s přestupem? Hamiltonské straší spádovost

Vyškov – Dřív lidé z vyškovské části Hamiltony dávali své děti zejména do školky Šikulka na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Od příštího roku však budou předškoláky přihlašovat v další z místních částí Opatovicích. Kvůli nově zavedené spádovosti. Do Opatovic se však autobusem jen tak lehce nedostanou.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Vykolejený vlak: Kuřátko je bez viny, Nejvyšší soud zamítl dovolání žalobců

Brno, Topolany – Třicet měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. To byl původní trest pro vedoucího provozního střediska Správy železniční dopravní cesty Vladimíra Kuřátka. Tento rozsudek loni vynesl Okresní soud ve Vyškově ve věci vykolejeného vlaku u Topolan z roku 2011. Krajský soud v Brně však nyní Kuřátka osvobodil.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies