Je jich málo a navíc v ulicích nejsou skoro vidět. Takové argumenty stále mají Vyškované v souvislosti s městskou policií. „Také jim vadí, že je potkávají jen na určitých místech a pohybují se hodně v obchodním domě Kaufland. To ovšem má své opodstatnění. Podle strážníků tam dochází k největšímu počtu krádeží ze všech supermarketů," uvedla mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Negativní ohlasy radnice zaznamenává i přesto, že letos přijala dva nové strážníky. Nových se však napřesrok Vyškované nedočkají. Že by ovšem stávající do terénu nechodili, s tím vedení města nesouhlasí. Letos totiž spustilo projekt Poznej svého strážníka, díky němuž se členové městské policie můžou víc zaměřovat na práci v terénu. „A samozřejmě s tím spojeným dodržováním veřejného pořádku. V tomto směru zaznamenáváme i pozitivní ohlasy obyvatel Vyškova," podotkla mluvčí.

To v Ivanovicích na Hané, kde městská policie funguje bezmála půl roku, si práci zatím jednoho strážníka nemůžou vynachválit. „Jsme opravdu spokojení. Je poznat, že tady městská policie působí. Na zlepšení pořádku ve městě se to projevilo ve velké míře," neskrýval potěšení ivanovický starosta Jozef Heretík.

Strážníkovi Ivanu Gibalovi se díky častému řešení potíží s problémovými obyvateli a také úpravě vyhlášky o pití alkoholu podle jeho slov podařilo docílit slušného výsledku. „Palackého náměstí se opět stalo zónou klidu a pořádku, i v parku Starý hřbitov se situace o hodně zlepšila," vyjmenoval Gibala.

Také proto mu město prodlouží smlouvu, kterou má podepsanou na půl roku, a koncem prosince mu vyprší. „Od nového roku pak přibude další strážník, který je v současné době na kurzu. Zkoušky má skládat 9. ledna a po jejich absolvování může plně vykonávat svou funkci. V příštím roce chceme vyhradit na městskou policii jeden milion korun a také pořídit strážníkům auto," naznačil ivanovický starosta.

Nedostatek peněz

Posílení by uvítala podle někdejších slov velitele Jiřího Wasserburgera i bučovická městská policie. Kvůli nedostatku peněz to však podle něj ale zřejmě není možné.

Strážníka kdysi měly i Drnovice. Dojížděl z Rousínova. „Od toho už jsme ale upustili. Vyskytoval se u nás jen v určitých hodinách, což se neosvědčilo. Teď tedy žádného nemáme. Samozřejmě třeba kvůli vandalismu nad znovuzavedením obecní policie v Drnovicích uvažujeme, ale není to věc, kterou momentálně projednáváme. Podstatné ale je, že jeden je málo, bylo by potřeba zajistit alespoň dva, aby se střídali," vysvětlila drnovická starostka Zuzana Hermanová.

Jednoho strážníka mají v Rousínově a vedení radnice na tom zatím nehodlá nic měnit. Jednočlenná městská policie prý stačí. Rousínov má totiž i kamerový systém. „Jeho pokrytí sice není příliš rozsáhlé, ale jako prevence stačí. Lidé většinou nevědí, jestli jsem, nebo nejsem ve službě. Takže případné vandaly často odradí, že netuší, jestli někdo za kamerami sedí a sleduje je," nastínil rousínovský strážník Pavel Minařík.