To byly zřejmě poslední dvě kapky, díky kterým se ivanovičtí zastupitelé takřka jednomyslně shodli na zavedení obecně závazné vyhlášky na zřízení městské policie. „Půjde o jednoho strážníka, který bude bdít nad pořádkem ve městě dvaačtyřicet a půl hodiny týdně. Služebnu bude mít v budově zdravotního střediska. V něm už jsme upravili některé místnosti, které ovšem ještě budeme muset dovybavit kromě jiného i mřížemi nebo trezorem na zbraně," poznamenal včera ivanovický starosta Jozef Heretík.

Kolegové pomůžou

Ivanovický strážník, který vzejde z výběrového řízení, by se měl ujmout služby 1. dubna. „Městský tajemník hned začne připravovat podklady pro výběrové řízení. Musíme také stanovit komisi, která mezi uchazeči vybere toho nejvhodnějšího. Jedním z jejích členů bych chtěl být já a je možné, že se jím kromě dalších stane i někdo z vedení vyškovské městské policie," naznačil Heretík.

Zájemce o pozici městského policisty, který se v Ivanovicích zařadí do sedmé platové třídy, musí být bezúhonný, starší jedenadvaceti let a kromě dalších požadavků bude muset projít speciálním kurzem, který trvá až deset týdnů. Tedy pokud nemá platné oprávnění strážníka. Takový kandidát by pak zřejmě byl podle Heretíka zvýhodněný.

Z městského rozpočtu tak budou muset Ivanovice letos vydat zhruba o šest set tisíc korun víc než v uplynulém roce. Takové budou náklady na zavedení městské policie včetně platu a odvodů na sociální a zdravotní pojištění. „Do budoucna bychom pak počítali i s nákupem auta a také kamerového systému. V roce 2014 by částka vyhrazená na městskou policii neměla překročit osm set tisíc korun, v dalších letech by pak neměla být vyšší než šest set tisíc korun," zmínil Heretík.

Někteří místní obyvatelé ovšem zlehka pochybují, jestli bude jeden strážník pro město dostačující. „Bude mít měsíc dovolenou. Může se stát, že onemocní. Kdo tady potom bude dohlížet na bezpečnost?" ptal se například Radim Kocián. V takových případech vypomůže podle Heretíka státní policie. „Už jsme o tom diskutovali s šéfem vyškovského obvodu Jiřím Dokoupilem," potvrdil ivanovický starosta.

Potíže s kriminalitou v Ivanovicích jsou dlouhodobým problémem a zavedení městské policie zastupitelé řešili řadu měsíců. Jak ovšem na včerejším zasedání poznamenal bývalý ivanovický starosta Josef Lysák, je potřeba zaměřit se také na prevenci. „Když se nad tím zamyslíme, my sami v podstatě navádíme mládež k pití alkoholu. Ve městě není jediná akce, na které by se neprodával," namítl Lysák.

Ivanovický starosta s ním byl zajedno a uvedl, že také s tím hodlá město něco dělat. „Vím, že existují obce, které mají veřejnou vyhláškou ošetřený zákaz podávání alkoholu na akcích, na které mají povolený vstup děti," naznačil možné směřování Heretík.