Nejhorší je situace v obchodech řetězce Albert. „Cena másla je tady různá, od padesáti do šedesáti korun. Když je levnější, lidé jej nakupují ve velkém a vyprodáme ho téměř okamžitě,“ řekla Jana Mocová ze supermarketu v Blansku.


Podobnou situaci řeší zákazníci i v brněnských prodejnách. „Šla jsem pro máslo do Králova Pole a v regále nebylo ani jedno. Podobně na tom byla i prodejna ve Vaňkovce,“ stěžovala si zákaznice Šárka Di Pietro.


Kromě Albertu bojuje s nedostatkem másla také obchodní řetězec Lidl. „Nedostatek smetany pro výrobu másla je celoplošný. Naši dodavatelé nejsou výjimkou. Protože ale odebíráme zboží od více dodavatelů a také ze zahraničí, jsme zatím schopni poptávku po másle uspokojit,“ uvedla mluvčí společnosti Zuzana Holá.

Nejstabilnější most v soutěži unesl téměř šestadvacet kilo.
OBRAZEM: Nejstabilnější most udržel v soutěži šestadvacet kilo. Poté se zřítil


Podle Václava Mirvalda z Mlékárny Olešnice na Blanensku může za nedostatek másla také davová hysterie. „Šířila se zpráva, že na Vánoce bude problém máslo sehnat. Lidé ho tak ze strachu nakupují více, než obvykle. I když ho tedy vyrábíme pořád stejně, poptávku po másle nepokryjeme celou,“ vysvětlil.


Předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha naznačil, že vysoké ceny másla netrápí jen jižní Moravu. „Drahé máslo je obecně v celé Evropě. U nás je to kvůli tomu, že byl určitou dobu tlak na snížení produkce mléka. Měli jsme ho totiž přebytek. Mléčné výrobky se také začaly vyvážet do Číny,“ vysvětlil.

Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.
Brno 2050: lidé chtějí ve městě více zeleně, čistější ovzduší a méně aut


Podle jeho odhadů se ceny másla nakonec ustálí na úrovni padesáti korun. „Do Vánoc se ale nejspíš nic nezmění. Zemědělský sektor nedokáže na situaci na trhu reagovat tak rychle,“ dodal.


Jihomoravanům tedy nepomůže ani nákup za hranicemi. Například v Rakousku zaplatí za máslo téměř sedmdesát korun. „Máslo Sommer Butter od firmy Schärdinger stojí v prodejnách Penny více jak dvě a půl eura,“ uvedla Augusta Chvátalová, která dojíždí do Rakouska za prací.


Kvůli vysokým cenám v obchodech se někteří lidé uchylují k výrobě vlastního másla ze smetany. Jednou z nich je i Jolana Ambrosková ze Znojma. „V mixéru šlehám šlehačku, dokud se nesrazí. Když začne vytékat syrovátka, hmotu sliji přes sítko a propláchnu vodou. Cenově je srovnatelné s kupovaným, ale chuťově je vynikající,“ libuje si žena.

Ilustrační snímek.
Na věku našich lidí nezáleží, říkají politické strany před volbami