V hledáčku školy je přístavba ve dvorní části, kde se nachází kuchyně, jídelna a kmenové třídy prvního stupně. „Není zateplená, takže nejenže z ní unikají energie, ale když je teplejší počasí, jako bylo třeba v květnu, vnitřní prostor se velmi přehřívá. Vzhledem k tomu, že budova byla postavená v letech 1983 a 1984, je z betonových tvárnic, které tepelně málo izolují. Tehdy se tak prostě stavělo," pokrčil rameny ředitel školy Pavel Pospíšil.

Změn se však má dočkat také část střechy, která vede směrem do dvorního traktu. „Neustále nám do ní zatéká. Krytinu tak musíme vyměnit. V roce 2008 při stém výročí založení školy jsme nechali vyměnit křidlice alespoň v té části, která je viditelná z ulice. Nebylo tehdy dost peněz na celkovou opravu," připomněl.

Projekt už mají

S přípravou neotálí. Aktuálně už má škola zpracovanou projektovou dokumentaci. „Je potřeba mít všechno do léta nachystané. Nyní tak budeme žádat město o příspěvek, a pokud uspějeme, můžeme přistoupit k vypsání výběrového řízení na dodavatele," sdělil ředitel s tím, že o předpokládané ceně je zatím předčasné mluvit. „Vše se ještě bude upřesňovat," zmínil.

Škola však nezahálela ani o prázdninách. Mezi hlavní práce patřila regulace vytápění, která spolkla něco přes milion. Tři sta tisíc si pak vyžádala pravidelná oprava stěn v některých učebnách.

Omítky město jako zřizovatel totiž dává do pořádku postupně po etapách. „Opadávají a drolí se, letité malby jsou nestabilní a nevzhledné. Dílčí opravy se nám zdály jako zbytečné plýtvání penězi, proto jsme přistoupili k celkovým. Stěnám ve třídách se postupně věnujeme od roku 2009," řekl už dřív vyškovský místostarosta Karel Jurka.