Obě sochy slučuje blízký vztah navrhovatelů k místnímu kraji. První variantu sochy představil obci původem Brňan, sochař Nikos Armutidis. Madona by nebyla keramickou replikou původní sochy, ale díky umělému kamenu a známému autorovi by nabízela i uměleckou hodnotu.

V druhém případě se jedná o sochu už hotovou, kterou Vážanským nabídl opat kláštera Nové Říše Marian Rudolf Kosík, rodák z nedalekých Šaratic. „Madona z Nové Říše je vzhledově blízká replice sochy, která byla zničená na konci března letošního roku. Pro svou podobnost by mohla být lidem sympatická," vyjádřil se k návrhu Hloužek.

Právě podobnost s předchozí sochou zmiňují Vážanští jako jedno z důležitých kritérií při jejich výběru. „Nemyslím si, že by musela být úplně stejná jako ta předtím. Dřív na mě shlížela hodná paní, u prvního návrhu tomu tak není. Má příliš tvrdé rysy," okomentovala vzhled soch třeba Jana Skulinková.

Původní historickou sochu srovnala se zemí před třemi měsíci mladá řidička, která v místě nezvládla řízení. Posádka auta sice vyvázla bez zranění, oprava sochy ale možná nebyla. O náhradě škody teprve rozhodne soud. (gia)