Ředitel vyškovských vodařů Vladimír Kramář chybějící krytku předal svým pracovníkům k vyřešení, doplnili ji ještě ten den. Zároveň potvrdil, že jde o věc, která podnik trápí dlouhodobě. „Víc se nám ztrácejí velké litinové poklopy. Malé jdou špatně odmontovat. Ale i tak je lidé kradou, což nás samozřejmě netěší," upozornil Kramář.

Vodaři mají proti zlodějům jedinou obranu, která je ovšem podle Kramáře velmi účinná. „Začaly se vyrábět plastové krytky. Některé jsou umělohmotné jen na povrchu a vnitřek, který je těžko odstranitelný, je z kovu. Na trhu jsou však i celoplastové. Ty pak žádná sběrna nekoupí," vysvětlil ředitel.

Vytipovaná místa

Podle něj byl problém závažnější v minulosti. Podnik měl dokonce vytipovaná riziková místa, kde lidé kradli poklopy nejčastěji. „Šlo o cestu směrem od nemocnice na sídliště Osvobození. Jezdilo tam málo aut, takřka nikdo tam nechodí, takže zloději měli dost času na to, aby víko odmontovali. Dokonce jsme v minulosti zaznamenali i případ, kdy pachatel odnesl kryt do výkupny, kde za něj dostal peníze. Pracovník sběrny nám pak volal, ať si pro něj přijedeme," řekl Kramář.

Za horší než zmizení malého poklopu považuje krádež krytu kanalizačního. „Pokud někomu uvízne noha ve vpusti vodovodního potrubí, může si ji maximálně zvrtnout. Při pádu do kanalizační šachty, které bývají třeba i šest metrů hluboké, však může jít o život," upozornil Kramář.

Vyškovští strážníci naposledy zaznamenali případ ukradeného kanalizačního krytu vloni. „Bylo to ve Smetanových sadech. Když na takový problém narazíme, zjišťujeme, komu víko patří. Ne vždycky je totiž vodařů, jeho vlastníkem může být i město. Zloději se krádežemi kanalizačních poklopů dopouští trestného činu krádeže a obecného ohrožení," uvedl velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.