Předseda vlády Bohuslav Sobotka to řekl v sobotu při návštěvě regionu ve Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. „Počítá se s tím, že nově by mělo Vyškovem ročně procházet zhruba dva tisíce nových rekrutů. Postupným způsobem a každoročním výcvikem bychom tak doplnili početní stavy armády České republiky. Velitelství tak čeká o něco více práce, než tomu bylo v minulosti," oznámil premiér.

Vojenská akademie je podle něj na vyšší zátěž připravená. „Do značné míry je bránou do armády, všichni vojáci včetně aktivních záloh projdou výcvikem ve Vyškově. Věřím, že zvýšený nábor zvládne," prohlásil Sobotka.

Areál se vyvíjí od první republiky, tradice sahá až do 30. let minulého století. Řada objektů ovšem chátrá, je prázdných, zakonzervovaných. „Počítáme s provozními úsporami, postupně dochází k zateplování budov, k výměně oken, úpravě plášťů. Klíčové jsou moderní technologie, které slouží k výcviku vojáků a aktivních záloh. S nárůstem výdajů na obranu, o kterých rozhodla vláda, budou spojené také další investice do rozvoje vyškovského areálu," slíbil předseda vlády.

Projekt je podle velitele posádky generála Jána Kožiaka rozdělený do několika etap. „Cena průběžného zateplování je ve výši 136 milionů korun," doplnil Kožiak.