Malý Kačenec byl postavený v 70. letech minulého století. Tomu také odpovídalo množství nánosů, které z něj letos vyvezli. „Firma odbagrovala zhruba jedenáct tisíc metrů krychlových sedimentu," přiblížil vedoucí odboru kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

Kromě toho v části nádrže vyrostl ostrůvek pro bezpečné hnízdění ptáků. Obojživelníkům slouží zase nové tůně, do kterých se nedostanou ryby. „Hráz na levém břehu je kompletně opravená, zhutněná a opevněná," popsal další změnu Kolařík s tím, že součástí prací bylo i zatravnění.

POMÁHALI I MYSLIVCI

Rybník je sice majetkem města, v nájmu ho však má vyškovská organizace Moravského rybářského svazu. A právě rybáři se na revitalizaci podíleli i vlastníma rukama. „Snažili jsme se hodně věcí udělat svépomocí. Po vypuštění jsme odklízeli staré a uhnilé stromy, zajistili jsme i novou výsadbu. Na brigádách nám pomáhali myslivci. Dohodli jsme se totiž, že rybník bude chovný nejen pro naše kapry, amury, candáty a štiky. Myslivci si na něj nasadí kachny," přiblížil předseda vyškovských rybářů Radoslav Kotík.

Jedním z hlavních impulsů pro obnovu malého bylo odbahnění velkého Kačence v roce 2012. Bylo nutné zajistit, aby ho splaveniny a sedimenty z menší nádrže neznehodnocovaly. Záměrem radnice je také z oblasti kolem obou nádrží vytvořit příjemnou relaxační zónu. „A to jak pro rybáře, rodiny a cyklisty, tak i pro hůř se pohybující obyvatele. Postupně se o to snažíme už několik let. U většího z Kačenců tak vznikla malá pláž, později jsme kolem něj nechali postavit vycházkovou trasu a cyklostezku, přibyly lavičky a odpadkové koše," připomněl starosta města Karel Goldemund.

Právě odpočinková zóna, kterou podpořilo i zkulturnění malého Kačence, Bauerovou láká. „Na upravený rybník jsem zvědavá. Jestli se ještě udělá pěkně, určitě k němu v dohledné době vyrazíme," je přesvědčená obyvatelka nedaleké Brněnské ulice, kterou láká hlavně klid lokality.

Tomu přispělo i uzavření hráze Kačence pro dopravu. Někteří Vyškované ale stále upozorňují na nedodržování zákazů vjezdu. Auta prý kolem rybníků parkují, jiná navzdory zákazové značce přes hráz přejíždí. „Od té doby, co je na hrázi závora, se to trochu zlepšilo. I tak však lidé jezdí přes stezky. Jedná se hlavně o rybáře nebo pracující v blízké průmyslové zóně. Každý den tam vysíláme hlídku, už jsme rozdali desítky pokut. Pokud stojící auta zabírají veřejné prostranství, hrozí jim tisícikorunová. Za porušení dopravní značky pak řidiči zaplatí až dva tisíce korun," popsal velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Přípravy na odbahnění malého Kačence začaly v roce 2007. Snahy radnice o získání dotace z operačního programu Infrastruktura a později z titulu Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků u ministerstva zemědělství však nebyly úspěšné. I proto letos zastupitelé rozhodli o poskytnutí dotace rybářům. Pokryla celou částku potřebnou na revitalizaci. Tedy víc než šest milionů.

Pevnější hráz, prostor pro ptáky, ale hlavně bez tun bahna. Vyškovský rybník malý Kačenec letos prošel velkou změnou. První takovou od jeho vzniku v sedmdesátých letech minulého století. Ve středu se dočkal slavnostního otevření.Zdroj: DENÍK/Alena Grycová

Pevnější hráz, prostor pro ptáky, ale hlavně bez tun bahna. Vyškovský rybník malý Kačenec letos prošel velkou změnou. První takovou od jeho vzniku v sedmdesátých letech minulého století. Ve středu se dočkal slavnostního otevření.Zdroj: DENÍK/Alena Grycová

Pevnější hráz, prostor pro ptáky, ale hlavně bez tun bahna. Vyškovský rybník malý Kačenec letos prošel velkou změnou. První takovou od jeho vzniku v sedmdesátých letech minulého století. Ve středu se dočkal slavnostního otevření.