Veřejné připojení k internetu přitom v minulosti v některých místech na náměstí fungovalo. „Město veřejnou síť nemá a není ani v plánu,“ reagoval odmítavě vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

Jedinou možností pro bezdrátové připojení tak zůstávají v centru Vyškova jen restaurace a kavárny. Připojení k internetu nabízí také vyškovská knihovna.

To v Blansku funguje wi–fi připojení bez problémů na více místech ve městě. „Máme pokrytá všechna tři náměstí, a to náměstí Svobody, Republiky i Wanklovo náměstí. Lidé mají možnost připojit se zdarma. Pokrýváme i velkou část sportovního ostrova Ludvíka Daňka, i taky lze tedy veřejnou síť využít,“ informoval blanenský starosta starosta Ivo Polák.

Rychlost připojení je dvacet megabitů za sekundu. Veřejná síť začne podle odborníků oslovených Deníkem Rovnost kolabovat až při dvou stech připojených uživatelích. Nebo bude fungovat jen velmi omezeně.
Také v Boskovicích mohou lidé internet zdarma využívat na více místech. Kromě několika kaváren a restaurací také v horní polovině Masarykova náměstí, na koupališti nebo v městských lázních. Veřejné připojení „jede“ rychlostí kolem deseti megabitů za sekundu.

Podobně dobře jsou na tom s bezdrátovým připojením i v Bučovicích, kde je podle starosty Jiřího Horáka pokrytá většina náměstí a přes léto i koupaliště. „Na koupališti se jedná hlavně o sezónní záležitost, v provozu je jen několik měsíců v roce. Připojení k internetu nás stojí asi devět tisíc. Jedná se o vysokorychlostní internet, který má dosah až dvě stě padesát metrů. Nejsou s ním žádné problémy,“ hodnotil vedoucí bučovických sportovních zařízení Jaroslav Hrabovský.

Jak je to s wi-fi
· Vyškov – nemá veřejné připojení, pouze kavárny
· Blansko – pokrytí internetem zdarma je na více místech ve městě
· Bučovice – připojit se lze na velké části náměstí,v létě i na koupališti
· Boskovice – veřejný internet funguje v horní polovině náměstí, na koupališti i v městských lázních

PAVEL VIČAR