„Naším cílem je prohloubení zájmu dětí o studium astronomie, fyziky, chemie a dalších technických oborů, které v dnešní době upadají. Snažíme se je navnadit pomocí simulovaného letu na Mars, který se uskuteční druhý týden v listopadu v Evropském kosmickém centru v Belgii. Šanci mají děti od dvanácti do osmnácti let, které se zúčastní naší soutěže," vysvětlila členka organizačního týmu Marie Magdalena Halatová.

Zájemci se musí přihlásit do projektových kol. Vybraní putují na víkendové soustředění, kde své projekty představí a absolvují několik testů. Třeba z angličtiny. „Nejlepší z nich pak stráví týden v Belgii. Zkouší si simulátory, které běžně používají kosmonauti, a vrcholem všeho je, že sedí v raketoplánu a řídí let na Mars," zmínila Halatová.

Část týmu zavítala v uplynulých dnech i do Vyškova. Na tamní hvězdárně strávili tři dny. „Jde o přípravný seminář, chystáme program a hry pro předfinále a finále. Naše skupina je tvořená asi dvacítkou lidí. Většinou jde o ty, kteří se účastnili minulých ročníků. Sám jsem si let vyzkoušel v roce 2007," uvedl člen skupiny Michal Vyvlečka.Ve vyškovské hvězdárně se po tři dny organizační tým Expedice Mars připravoval na předfinále a finále stejnojmenné soutěže, jejímž vrcholem je simulovaný let do vesmíru v belgickém kosmickém centru.

Expedice Mars je rozdělená do pěti sekcí. „Základem je kosmonautika, ale máme několik odborností. Jsou jimi lékaři, kteří studují, jak se lidské tělo chová ve vesmíru. Dokumentaristé, kteří zaznamenávají celý průběh. Architekti sestrojují jednotlivé části lodí nebo vymýšlejí skafandry. Počítačoví odborníci bádají nad různými programy a astronomové jsou navigátory," vyjmenovává Halatová.

Ve vyškovské hvězdárně byla skupina podruhé. „Je vhodná pro podobné schůze, má hodně místností pro jednotlivé skupiny. A je v ní klid," usmívá se Halatová.

Zájemci se můžou dozvědět víc informací o projektu na internetových stránkách Expedice Mars. „Soutěž začíná každoročně 12. dubna, což je výročí kosmického letu Jurije Gagarina, prvního člověka ve vesmíru. Od tohoto dne se můžou do soutěže hlásit. Čas, který do dubna zbývá, můžou využít třeba právě k přípravě na hvězdárně. Myslím, že to hodně pomůže," poznamenal Vyvlečka.

V letošním jedenáctém ročníku Expedice Mars nikdo z Vyškovska nesoutěží. „Ale třeba se to příští rok změní," dodal.

Pro toho, kdo má o vesmír skutečný zájem, má pak vzkaz. „Zkouškou simulovaného letu naše aktivity nekončí. Spolupracujeme i s Českou kosmickou kanceláří a zapojujeme se i do dalších projektů, které se studiem vesmíru souvisí," lákal Vyvlečka.