V úvahu podle nich připadá pouze varianta, že objekt zakoupí společně s městem. „Je to pro nás i pro celou místní část velmi důležité téma. Pokud se totiž stane, že nabízený objekt koupí někdo jiný a udělá z něj třeba obchod, už si pochopitelně v sokolovně takříkajíc ani neškrtneme. Ve Vítovicích totiž chybí jakékoliv slušné zázemí pro pořádání kulturních a jiných akcí," upozornil předseda vítovických sokolů Pavel Blatný.

Objekt zatím využívají po domluvě s majiteli. „Pokud ho však spolu s městem budeme vlastnit, budeme ho moci využívat prakticky neomezeně," naznačil Blatný.

Jaký podíl?

Město se o objekt začalo zajímat na základě popudu jak spolku, tak jiných místních obyvatel. „Nyní jednáme se sokoly i s majiteli. Musíme mít jasno, do jaké míry se sokolové můžou na koupi podílet. To platí případně i pro opravy. Na vyjádření majitele zatím čekáme," oznámil místostarosta města Zdeněk Šedý.

Možností, jak záležitost vyřešit, není mnoho. „Rádi bychom využili nějaké dotace, ale zatím neznáme vhodný dotační titul. Doufáme, že do příštího zasedání zastupitelstva přinese jednání jasnější výsledky," doplnil Šedý.

Pro sokolovnu se najde celá řada využití. „Jde nám pochopitelně především o to, aby místní mohli využívat její sál. Část se pak dá využít jako knihovna nebo třeba volební místnost. Chceme se v této záležitosti držet toho, co prosazovalo minulé vedení, tedy mít v každé místní části budovy, které by městu sloužily k podobným účelům. Ve Vítovicích sice už máme třeba hasičku, ale ta není v tomto ohledu dostačující," podotkl starosta Rousínova Jiří Lukášek.