Slavkovská větev se s nedostatkem vody potýká už dlouhodobě. „Bučovická větev má naopak vody přebytek. Proto jsme se rozhodli obě větve propojit a přebytečnou vodu přesunout do oblasti, kde je potřeba,“ vysvětlil výrobně-technický náměstek Vodovodů a kanalizací Vyškov Karel Hájek.

Problém před dvěma lety ještě umocnila havárie na vodovodu. Protože navíc v začínajících letních vedrech lidé napouštěli své bazény a spotřeba vody tehdy stoupla až o padesát procent, došla i voda ve vodojemech a lidé se tak ocitli na suchu, někde na celý víkend. „Na tuhle poruchu už si ani nepamatuji, zřejmě jsme měli štěstí a voda nám netekla jen chvíli. Posílení vodovodu ovšem jednoznačně vítám,“ podotkl například Slavkovan Martin Schiebl.

Na bučovickou větev se nový vodovod napojí u Bohdalic. „Nad Bohdalicemi je velkokapacitní vodojem, ze kterého povede potrubí do slavkovské větve. Část z vodovodu už přitom před čtyřmi lety postavil na své náklady Kučerov,“ podotkl Hájek.

To potvrdil i Jan Zahradníček, který byl v té době starostou Kučerova. „Hlavně v létě jsme mívali nedostatek vody, navíc až devadesát procent vody ze studní neodpovídalo normám. Postavili jsme proto za dvaadvacet milionů korun vodovod, osmnáct milionů z toho však zaplatil stát,“ uvedl bývalý starosta.

Prozatím se bagry dodavatelské firmy zaryly do země na katastru Hlubočan a Terešova. „Zároveň jsme se také pustili do revitalizace vrtů v prameništi v Manerově. Jde o vyčištění vrtů a výměny čerpadel. Navíc tam postavíme novou úpravnu vody s otevřenou filtrací k odstranění železa a manganu,“ řekl Hájek.

Nové potrubí povede převážně v polích. „Snažíme se v co možná největší míře respektovat zemědělce, kteří tam mají svá pole. Proto jsme s nimi začali jednat už loni. Jsme rádi, že nám maximálně vyšli vstříc, přestože jim výrazně komplikujeme život,“ uznal Hájek. Silnic se stavba vodovodu nijak nedotkne.

Spolu s posílením slavkovské větve se vody dočkají i obce v okolí. „Na vodovod napojíme Dražovice s Letonicemi a Němčany. V případě zájmu obcí můžeme napojit i Rostěnice-Zvonovice a Lysovice. Obce momentálně využívají lokální zdroje vody, a třeba v Dražovicích a Letonicích je kromě železa a manganu problém i se sírany, které se z vody špatně odstraňují,“ upozornil Hájek.

Kromě nového vodovodu je součástí projektu také stavba další vodárenské infrastruktury. „Stávající vodojem u Němčan opravíme, současný vodojem Slavkov 2 odstraníme kvůli nevyhovujícímu technickému stavu a malé kapacitě,“ řekl Hájek.

Na místě starého vodojemu vznikne nový s celkovou kapacitou tisíc kubíků. „Při jeho návrhu jsme se nechali inspirovat původní architekturou třicátých let minulého století, která je patrná na sousedním vodojemu Slavkov 1,“ doplnil Hájek. Celý projekt vyjde na víc než sto třicet milionů korun. „Pětaosmdesát procent uznatelných nákladů nám pokryje dotace z evropských fondů. Dalších pět procent získáme ze státního rozpočtu přes Státní fond životního prostředí,“ řekl Hájek.

Posílením slavkovské větve však plány Vodovodů a kanalizací nekončí. „Počítáme i se stavbou švábenické větve. Chtěli bychom ji postavit do deseti let, ale vše záleží na poskytnutých dotacích. I tady jsou totiž problémy jak s kvalitou vody, tak s vydatností zdrojů,“ zdůvodnil potřebu dalšího rozšíření Hájek.

Skupinový vodovod ve vyškovském okrese se skládá z vodní nádrže Opatovice, úpravny vody ve Lhotě a dvou základních distribučních větví, které vedou vodu do jihovýchodní a jihozápadní části okresu. Vznikly v sedmdesátých a osmdesátých letech, aby pokryly deficitní zásoby vody na Slavkovsku a Bučovicku.