Tvrdí to obyvatel obce Jaroslav Marák, který se ve čtvrtek dopoledne vydal do Vyškova. „Hned na konci obce, na kraji lesa mě zastavili vojáci s tím, že mě dál nepustí. Prý v okolí cesty střílí. Své auto postavili napříč přes silnici a já musel čekat. Přitom tvrdili, jak obyvatele cvičením nezatíží," poukázal Marák.

V Podivicích se narodil a žije v nich už desítky let. „To, co nyní předvádějí, je neskutečné. Aby takto omezovali lidi, jsem ještě nezažil. Proč si cvičení, kde musí střílet, neudělají někde jinde než u vesnice? Vždyť vojenský prostor je tak velký," zlobil se Marák.

Kvůli bezpečnosti

Jak tvrdí mluvčí armády Jolana Fedorková, v katastru obce vojáci žádnou imitační munici nepoužili. „Nebyl ani úmyslně blokovaný pohyb aut nebo civilistů. Pokud někdo zaznamenal nějaké omezení na příjezdových cestách mimo obec, bylo to kvůli bezpečnosti při vysedání nebo nasedání vojáků na vozy a při zastavování a rozjezdu kolony," popsala Fedorková.

Auta patroly zastavila před vesnicí. Do ní už šli vojáci pěšky a na obecním úřadě se konala simulovaná schůzka. „V blízkosti úřadu se pak, pro dokreslení situace, pohybovali lidé, kteří představovali místní obyvatelstvo. Během jednání naše auta projela vesnicí a za ní do nich po jeho skončení nastoupili příslušníci pěší patroly," dodala Fedorková.

Naplánované a starostou schválené cvičení se v Podivicích konalo v průběhu posledních dvou let potřetí. „V předchozích dvou případech jsme nezaznamenali žádnou negativní reakci obyvatel vesnice," podotkla Fedorková.

Do Podivic ve čtvrtek dorazilo asi čtyřicet vojáků 6. strážní roty BAF. A to v rámci vojenského cvičení, které prověřuje, zda jsou připravení k nasazení do operace v Afghánistánu. Součástí byla simulace jednání s představiteli civilní samosprávy, které je ve vojenském prostředí jen obtížně uskutečnitelné.