Své o tom ví například obyvatel Tyršovy ulice František Němec. „Stojí u nás kontejner na použité oblečení. Nepřizpůsobiví obyvatelé do nich lezou a neustále je vybírají. Už jsem několikrát volal strážníky. Při vybírání totiž v okolí dělají nepořádek. Myslím, že by kontejner město mělo umístit někam pod kamery," zmínil Němec.

Jeho slova potvrdil i velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček. „Nejde o problém jen v Tyršově ulici, zaregistrovali jsme ho například i na parkovišti u jednoho z hypermarketů. Většinou se jedná o sociálně slabé obyvatele. Nejvíc se skutečně zaměřují na elekroodpad, například kabely. Jejich pozornosti ale neunikl ani textil," uvedl velitel.

Lidé, kteří kontejnery vybírají, jsou důmyslní. Vyrobili si háčky, takže fyzicky do kontejneru nemusejí vlézt celí. „Zatím jsme tak nemuseli řešit jejich uvěznění v nádobě, tak jako se to už stalo v jiných městech. Na místě jim můžeme uložit pokutu. Většinou ale u sebe tito lidé peníze nemají, takže jim vystavujeme složenky," dodal Sedláček.

Pokuty strážníci udělují za znečištění veřejného prostranství anebo za krádež. Vyhozené věci totiž nejsou bezprizorní, jak by se mohlo zdát. Obsah kontejneru patří dané firmě.

Umístění nádob pod kamerami však podle mluvčí vyškovské radnice Petry Bezdomnikové není reálné. „Ve městě jich k dispozici bohužel tolik nemáme. Jen kontejnery na textil jsou ve Vyškově na jedenácti místech. Prakticky bohužel není v našich silách této činnosti lidí zabránit," krčila rameny vyškovská mluvčí.