Navíc prý rada města ani jeho zastupitelé nebyli nikdy informovaní o problémech, které podle předsedy představenstva Respona a vyškovského zastupitele Iva Bárka ke změně vedly. A to přesto, že je Bárek i městským radním. „Tento týden jsme tak o problému diskutovali s ostatními radními. Chceme od Respona vysvětlení. I pokud by byly stížnosti oprávněné, nevidím jediný důvod, proč vše neproběhlo klasickým výběrovým řízením," uvedl Goldemund.

Právě zápis z pondělního jednání rady města má redakce Vyškovského deníku Rovnost k dispozici. Místostarosta Karel Jurka jako člen představenstva Respona na něm přiblížil informace, které měl k dispozici. On ani další člen rady i představenstva svozové společnosti Roman Celý totiž jednáním přítomní nebyli.

O rozhodnutí se tak město dozvědělo jen neoficiální cestou. „Představenstvo kritizuje práci ředitele dlouhodobě. Ne po odborné stránce, ale že špatně vychází s lidmi. Čekali jsme však, že vše bude probíhat jiným způsobem. V době, kdy byl Horáček na dovolené, se konalo mimořádné zasedání představenstva. Tam byl vybraný nový ředitel s tím, že Horáčkovi bude nabídnuto místo technicko-hospodářského náměstka. Po návratu Horáčka z dovolené bylo další mimořádné zasedání, kde se dozvěděl, že už je rozhodnuto," informoval kolegy z rady Jurka.

Od právničky se pak představenstvo dozvědělo, že smlouva s Horáčkem nebyla podepsaná jako jmenovací dekret, ale jako pracovní. Místo ředitele tak musí být zrušené. „Nový kandidát tak bude zvolený jako jednatel nebo poradce představenstva a po třech měsících se stane ředitelem," doplnil Jurka. Potvrdil, že Horáček nabídku nepřijal, a chce ze společnosti odejít.

Goldemund upozornil, že pokud měl ředitel problémy s komunikací, pak na ně měl být písemně upozorněný. „Rada města se shodla, že k odvolání nevidí žádný důvod. Od zrození společnosti si Horáček prošel různými posty. Máme zrušit místo odborníkovi, jež byl ve společnosti dvacet let a bez výběrového řízení dosadit laika," kroutil hlavou.

S takovým tvrzením však Bárek nesouhlasí. „S novým kandidátem jsme představenstvo seznámili. Měli jsme s ním rozhovor, který jsme brali jako výběrové řízení. Je výborný manažer, má mnoho kurzů včetně krizového řízení z ekonomiky analýz. Může nám pomoct řešit problematiku Respona i Rebiosu," vysvětlil Bárek.

I tak ale Goldemund s radními požaduje, aby argumenty pro odvolání padly na zasedání zastupitelstva, které se bude konat 19. září. „Jde o naprosto zásadní věc navíc s nestandardním postupem, proto by si ji měl Ivo Bárek veřejně obhájit," je přesvědčený starosta. S tím, že bude zastupitele s problematikou seznamovat, prý Bárek počítá. „Rád bych ale dodal, že na části jednání pan Celý byl. A místostarosta Jurka pak byl o všem informovaný. A na dalším zasedání už byl ověřovatelem zápisu. V době zasedání rady jsem pak byl na dovolené," uvedl Bárek, proč radním informace nepředal sám.

Co se týká čtvrtečního jednání představenstva Respona, Vyškov své tři členy, Bárka, Celého a Jurku zavázal, aby ke změně nepřistoupili. Horáček tak zatím o funkci nepřišel.

Navíc dostal lepší nabídku. „Nechceme o něj přijít. Jedná se stále o pozici náměstka. Ale vzhledem k tomu, že je náročná, měl by na starosti i řešení ekonomiky a problematiky Rebiosu a ekonomicko-hospodářské řešení, je finančně lákavější," přiblížil Bárek.

Vzhledem k tomu, že ale Horáček v těchto dnech odjíždí na dovolenou, požádal o odklad rozhodnutí. „Vyhověli jsme mu a odložili další jednání na 21. září," zmínil Bárek. Situaci ani zda přijme nabídku na výkon pozice technického náměstka, nechtěl komentovat. „Jde o mé osobní rozhodnutí. Jako první ho uslyší představenstvo, které mi nabídku dalo. Obecně se jedná o čistě interní záležitost, ke které se vyjadřovat nechci," řekl Horáček.