„Očistíme povrch památníku, zpevníme kámen a také opravíme všechna jeho poškozená místa. Jako součást prací doplníme i jeho chybějící části. Následně zajistíme spárování jednotlivých bloků památníku a opravíme kovový nápis včetně plechové hvězdy na vrcholu pylonu. Tu zároveň pozlatíme," popsala práce mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Po jednotlivých krocích řemeslníci památník, který stojí v Brněnské ulici před policejní budovou, ošetří vodoodpudivou vrstvou. Díky ní se pak na povrchu vytváří drobné kapičky, které se nevpíjí do podkladu. „Nakonec pak ještě očistíme, opravíme a vyspárujeme dvojstupňovou podnož památníku," řekla Bezdomniková.

Náklady na obnovu budou podle ní známé až na základě výsledku zadávacího řízení. „Celá částka půjde z rozpočtu města. Obnovu předpokládáme do konce letošního roku," upřesnila mluvčí.

Památník byl postavený jako výraz vděčnosti za osvobození od nacistické okupace. „Má tvar věžovitého pylonu a dosahuje výšky přibližně patnácti metrů. Tvoří ho pískovcové bloky a na jeho vrcholu se nachází kovová pěticípá hvězda. V jeho dolní části jsou pak uprostřed každé stěny konzoly pro umístění věnců, nad nimi je po obvodu nápis v azbuce Slava gerojam krasnoj armii," popsala vyškovská mluvčí.

Objekt je nemovitou kulturní památkou a momentálně se podle vedení města nachází v narušeném stavu. „Uskutečnění akce tak bude znamenat zásadní zlepšení stavu a vzhledu památky. Navíc umožní, abychom si v roce 2015 důstojným způsobem připomněli sedmdesáté výročí osvobození města a ukončení druhé světové války," připomněla Bezdomniková.